otrdiena, 2013. gada 9. jūlijs

Par ķīmisko vielu ļaundabīgo iedarbību uz cilvēka organismu

ANO ziņojums par sintētisko ķīmisko vielu ļaundabīgo iedarbību uz cilvēka organismu.
Izrādās ANO pagājušā gadā izdevuši 28 lpp. garu šokējošu ziņojumu, kas aizskāris tikai neredzamā aisberga pašu galotni. Pamatā iet runa par divām vielām - masu iznīcināšanas ieročiem, kurus ik gadu saražo ar vien vairāk; Bisfenols A un Ftalāti.

Bisfenols A
Bisfenolu A izmanto ,lai cietinātu plastmasu. Pirmo reizi tas tika sintezēts 1930. gadā. Polikarbonātu lieto mazuļu barošanas pudeļu, ūdens pudeļu, pārtikas kārbu, saldētavu sastatņu, mikroviļņu krāsns siltumizturīgu trauku, galda piederumu, briļļu stiklu, medicīniskā aprīkojuma u.t.t. ražošanā. Pat mazs bisfenola daudzums var saindēt pārtiku vai dzērienus un iedarboties uz vīriešu reproducēšanās kanālu un priekšdziedzeri; ietekmē spermas producēšanu; ietekmē krūts audus izraisot krūts vēzi, kā arī pie spontāniem abortiem un kopumā var ietekmēt sievietes un vīrieša uzvedību. Minimālajā līmenī BPA var veicināt tauku šūnu diferencēšanos un lipīdu uzkrāšanos, tā rezultātā sekmējot cilvēka aptaukošanos. Šis polikarbonāts jau tagad izraisa organism izmaiņas 5-10% bērnu visā pasaulē. Bisfenols A tiek klasificēts kā 3 kategorijas toksikants - viela, ko jāuztver par kaitīgu cilvēkam. Šis secinājums tika izdarīts, pamatojoties uz pētījumiem, kas nodrošināja pietiekamu daudzumu pierādījumu par vielas stipro ietekmi uz cilvēka organismu.

Ftalāti
Ftalāti ir bezkrāsaini šķidrumi, bez smaržas, galvenokārt tiek izmantoti polivinilhlorīda (PVH) un citu plastmasas savienojumu mīkstināšanai, kā piemēram bērnu rotaļlietās. Aptuveni desmitā daļa ftalātu tiek izmantoti personīgās higiēnas produktos, lai nodrošinātu to elastību, radītu eļļaini mitrinošo kārtiņu un palīdzētu šķīdināt un sasaistīt citas kosmētikas sastāvdaļas. Pasaulē saražo miljoniem tonnu ik gadu un izmanto simtiem produktos. Ftalāti ir visuresoši vides saindētāji, un gandrīz visos gadījumos tie ir atrasti cilvēkos un dzīvajā dabā.
Ftalātiem piemīt estrogēniem raksturīgas īpašības, un lielās devās tie izraisa deformācijas embrija attīstības stadijā. Ftalāti bojā aknas, nieres, plaušas un reproduktīvo sistēmu, jo īpaši ietekmējot vēl attīstības stadijā esošos sēkliniekus zēniem.Ftalātus saista ar iedzimtiem defektiem, anēmiju, grūtniecības komplikācijām, neauglību un vēzi, var izraisīt nopietnas alerģiskas reakcijas,negatīvi ietekmē spermas DNS.
Ftalāti uzsūcas caur ādu, tos ieelpo un uzņem ar ēdienu vai tad, kad bērni košļā vai sūkā rotaļlietas. Kā liecina ASV veiktie pētījumi, ftalātiem ir arī kumulatīva ietekme no kosmētikas, krūts piena, mīkstajām PVH rotaļlietām un pat no gaisa telpās, kurās izgaro PVH produkti. Viens ftalātu avots, kas jāizceļ īpaši, ir PVH medicīnas aprīkojums - caurulītes, asins somas u.c. Daudzi no šiem produktiem tiek izmantoti priekšlaicīgi dzimušu mazuļu aprūpē, un šādi bērns saņem ftalātu devu visneaizsargātākajā attīstības stadijā.
Kosmētikas ražošanā ftalātus izmanto smaržas pastiprināšanai un ir reģistrēts kā ādas mitrinātājs vai mīkstinātājs«Procter&Gamble»,«Lever Brothers», «Colgate-Palmolive», «Kraft General Foods» un «Anheuser-Busch» patentos. Nesen ASV veiktā pētījumā ftalātus atrada 52 no 72 testētajiem skaistumkopšanas produktiem.
Lielās kompānijas, kuras ražo skaistumkopšanas produktus ar ftalātiem (mirstīgajiem), ražo arī līdzīgus (izredzētajiem) bez tiem. Tā, piemēram, «Unilever» ražo matu lakas «Saloon Selectives» un «Aqua Net» ar ftalātiem un «Thermasilk» , «Suave» bez ftalātiem. «L'Oreal» pārdod «Jet Set» nagu laku bez ftalātiem, bet «Maybelline» ar ftalātiem. «Procter&Gamble»ražo «Secret Sheer Dry» dezodorantu ar ftalātiem un «Secret Protection Ambition Scent» bez ftalātiem. «Louis Vuitton» ir izņēmis ftalātus no «Urban Decay» nagu lakas, bet joprojām izmanto tos «Christian Dior» nagu lakās un «Poison» smaržās.
Ķimikāliju un plastmasas ražotāji, ignorējot kumulatīvas iedarbības efektus un dažādu ķimikāliju savstarpēju mijiedarbību, pēdējos 50 gadus skaļi protestē pret produktu testēšanu, pirms tie nonāk pārdošanā. Ftalātu izmantošana plaša patēriņa produktos lielākoties paliek neredzama, joceltniecības materiālos, rotaļlietās,auto detaļās, apģērbā, precēs mazuļiem un citos produktos, ftalātu uzrādīšana netiek prasīta.