otrdiena, 2013. gada 9. jūlijs

10 veidi kā manipulēt ar tautu



1.Novērst uzmanību
Novērst tautas uzmanību no problēmām un lēmumiem, kurus pieņem politiskā un ekonomiskā elite, patstāvīgi piesārņojot informācijas lauku ar nenozīmīgiem niekiem. Atverot ziņu portālus, tur zib "zvaigznes", vai "Ko par tavu seksuālo dzīvi stāsta apeņu krāsa" u.t.t. Novērst uzmanību ir visa pamats.
Grāmata "Kluss ierocis mierīgam karam" ;" Panākt lai iedzīvotāji patstāvīgi būtu aizņemti un tiem neatliktu laika pārdomām, lai var kā citus dzīvniekus - no pļavas uz kautuvi…"

2.Radīt problēmas un tad pašiem piedāvāt to risinājumu
Šai metodei pat ir nosaukums "Problēma -reakcija- atrisinājums". Tiek radīta mākslīga problēma ar mērķi, lai sabiedrība pieprasa lēmuma pieņemšanu, bet kas ir izdevīga valdošām aprindām. Piemēram; pieļaujot vardarbības eskalāciju pilsētās (Stokholma), skolās (Jaunjelgava) , vai Bostonas terorakts, lai iedzīvotāji pieprasītu likuma izmaiņas, kas vēlāk ierobežotu viņu brīvības. Vai izsaukt ekonomisko krīzi, lai piespiestu pieņemt kā nenovēršamu ļaunumu sociālo tiesību pārkāpumus.

3.Pakāpeniskās pielietošanas metode
Lai panāktu kāda nepopulāra lēmuma pieņemšanu, pietiek to ieviest palēnām-dienu aiz dienas, mēnesi aiz mēneša. Tieši ar tādu metodi tika uzspiesti jaunie sociāli-ekonomiskie noteikumi Neoliberālisms 80-90jos. Minimalizētas valsts funkcijas, privatizācija, nestabilitāte, masveida bezdarbs, alga, kas nenodrošina pienācīgus dzīves apstākļus. Ja tas vis būtu noticis vienlaicīgi, sekotu revolūcija.

4.Izpildes novilcināšana
Cits veids kā "izbīdīt" nepopulāru lēmumu ir pasniegt to kā "sāpīgu bet nepieciešamu" un panākt, lai sabiedrība tam piekrīt tagad, ka tas tiks realizēts nākotnē. Tas izdodas, jo nenotiks tūlīt, un sabiedrība vienmēr sevi lolo ar naivām cerībām, ka rīt būs labāk nekā šodien, un izdosies izvairīties no tiem upuriem nākotnē.

5.Tautu uzrunāt kā mazus bērnus
Propagandistiskas uzrunas, kuras domātas plašai publikai, tiek pielietoti tādi piemēri, argumenti, personāži, vārdi un intonācija it kā tiktu runāts ar bērniem vai infantiliem cilvēkiem. Kamdēļ? Ja ar cilvēku runā kā ar 12 gadīgu bērnu, atbildes reakcija zināmā mērā ,arī būs kā no bērna bez kritiska vērtējuma.

6.Likt uzsvaru uz emocijām nevis domāšanu
Klasika - iedarboties uz cilvēka emocijām, lai bloķētu loģisko domāšanu, un cilvēkam liegtu iespēju racionāli izanalizēt situāciju, jo katra smadzeņu puslode atbild par savu. Emocionālo faktoru izmanto kā durvis uz zemapziņu, lai tur atstātu bailes, šaubas, un zināmu uzvedības modeli.

7.Turēt cilvēkus neziņā un kultivēt viduvējību
Panākt, lai cilvēki neaptver, ka ar viņiem manipulē un pakļauj. "Sabiedrības zemāko slāņu izglītības līmenim jābūt pēc iespējas skopākam un viduvējam, lai neziņa, kas atdala zemāko sabiedrības līmeni no augstākā būtu nepārvarama."

8.Likt sajūsmināties par viduvējību
Kultivēt iedzīvotājiem domu ka moderni ir būt neaudzinātam, rupjam un stulbam.

9.Pastiprināt vainas sajūtu
Piespiest cilvēkam noticēt, ka pie visa viņš pats ir vainīgs savas nezināšanas spēju un centienu dēļ. Un tad tā vietā, lai celtos pret sistēmu, cilvēks sāk nodarboties ar pašiznīcināšanu, un bezdarbību, bet neko nedarot, nekas arī nenotiks.

10.Zināt par cilvēkiem vairāk nekā viņi paši.
Pēdējo 50 gadu laikā zinātne ir radījusi nepārvaramu plaisu starp to, kāda informācija ir pieejama parastiem cilvēkiem un kādu izmanto vadošā elite. Pateicoties bioloģijai, neiroloģijai, psiholoģijai, "sistēmai" ir pieejamas padziļinātas zināšanas par cilvēku, kas dod iespēju manipulēt ar pelēko tautas masu.

http://www.draugiem.lv/#/user/196700/blog/?p=10014468