piektdiena, 2019. gada 19. aprīlis

Ūsiņa uguns rituāls


Ūsiņa Uguns rituāls 
Pār kalniņu Ūsiņš jāja

Ar šo skaisto vasaras sākuma uguns rituālu iesākam Astoņu rituālu ciklu, kas notiks dažādās vietās vesela gada ritējumā. 

Šis rituālu cikls tiks noslēgts ar Lielas dienas rituālu 2020.gada 20.martā. Aicinām katru un ikvienu iziet cauri šiem astoņiem mūsu senču kalendāra pieturas punktiem, astoņiem laikiem un tos apzināti sevī izdzīvot un pieredzēt, tā atmodinot sevī reiz agrāk zināto un izjusto, kā arī viedi pielietojot katra svētku laika dotās enerģijas un spēku savā ikdienā.

Aicinām 8.maijā Jūrmalas Brīvdabas muzejā uz Ūsiņa uguns rituālu. Ūsiņa laiks ir viens no senbaltu Saules kalendāra svinamajiem laikiem.  Tas ir laiks, kad pēc mūsu senču izpratnes beidzās pavasaris un sākās vasara. Ūsiņš atjāj staltā zirgā un atnes zemei zaļu zāli, kokiem lapas, var sākties ziedonis un uzplaukums. Ūsiņš atved vasaru. Ar Ūsiņa laiku agrāk sākās zemes darbi- aršana, sēšana, govis sāka laist ganībās, zirgus puiši veda pieguļā.

Par kalniņu Ūsiņš jāja
Ar akmiņa kumeliņu;
Tas atnesa kokiem lapas,
Zemei zaļu āboliņu.

Uguns rituāls būs veltīts tam, lai šīs dabas dotās enerģijas un spēku iekļautu un viedi izmantotu mūsdienu dzīvē un ikdienā. Šis ir aktīvas darbības laiks un tāpēc ikviens rituāla dalībnieks varēs uguns radītajā svētajā telpā ielikt savu nodomu un lūgumu par vēlmju piepildījumu. Šis laiks ir labvēlīgs attiecību dibināšanai, rīcībai materiālajā pasaulē. Šis ir laiks, kad Daba mums katram dod milzu spēku un enerģiju. Rituāls palīdz šo enerģiju ievirzīt auglīgā gultnē un izmantot maksimāli lietderīgi un labvēlīgi.

Rituāla sākumā dalībnieki tiks tam sagatavoti- izstāstot rituāla norisi un svarīgāko darbību nozīmi. Sagatavošanās rituālam ietver ne tikai mentālā ķermeņa sagatavošanu, bet arī enerģētiskā ķermeņa (auras lauka) sagatavošanu. Rituāla sākumā, dziedot, iziesim arī īpašus soļus, kas sagatavo dalībniekus un apkārtni notiekošajam.

Rituālu iesāksim ar Dieva, Laimas, Māras, Pērkona un Ūsiņa ieaicināšanu rituālajā telpā. Tam seko uguns iekuršana un ziedojumi uguntiņai. Rituāla gaitā nodoma līmenī atdosim ugunij veco un nokalpojušo- tā atbrīvojot vietu jaunajam. Tad lūgsim Ūsiņam un uguntiņai par mūsu jauno nodomu īstenošanos un materializēšanos. Šos lūgumus nostiprina spēka dziesmas, kam seko rituālās telpas aizvēršana.

Tā kā Ūsiņa laikam raksturīgs kāds ļoti specifisks ēdiens, tad tieši to mēs pagatavosim uz uguns. Šo īpašo ēdienu sauc par pantāgu. 

Dziedāsim arī skaistākās Ūsiņa laika dziesmas.

Kā sevi jāsagatavo dalībniekiem? Kas jāņem līdzi?
Līdzi jāņem labs noskaņojums un vēlme piedalīties. Iepriekš derētu pārdomāt, kas ir tas, kas dzīvē palicis pavisam lieks un nevajadzīgs un vienlaikus traucē doties tālāk. Tāpat der arī pārdomāt tās lietas, ko patiešām gribam savā dzīvē iegūt. Lai attiecīgajā brīdī rituāla norisē jau būtu skaidrība- ko negribam, ko gribam.

Mugurā velkam laikam atbilstošu apģērbu un apavus, rēķinoties ar to, ka vismaz pāris stundas būsim svaigā gaisā. Sievietēm vēlami gari svārki- tā sievietes labāk uzņem rituālās un arī zemes enerģijas. Ja mājās ir kāds plecu lakats vai pleds, tad arī tas noteikti noderēs. Ja vēlamies, tad varam vilkt arī tautas tērpu. Galvenais, lai būtu silti.

Uz tikšanos Jūrmalas Brīvdabas muzejā. Pulcēšanās un gatavošanās rituālam no 17:30.
Rituālu vada Māra Brante- baltu godu un rituālu vadītāja, dainu un tautasdziesmu sadziedāšanās vadītāja, arheoloģiskā tērpa darbnīcu vadītāja.