(Šie noteikumi ietverti Manu-Samhitā. 
Cilvēki vēdiskajā civilizācijā zināja šos noteikumus un tos 
ievēroja.) 
* Zobi mums ir domāti nevis kā dekorācija, bet lai 
mēs rūpīgi sakošļātu ēdienu. Tāpēc ēdienu ir kārtīgi jāsakošļā, nevis jānorij 
veselu. Ēst vajag mierīgi. Ja jūs steidzaties, tad jums labāk būs maltīti 
izlaist pavisam, nevis ēst. 
* Ēdienam ir jāietekmē visi pieci sajūtu orgāni, tam 
jāpriecē acis, jāiepriecina mūsu sirdi, jābūt skaistam pēc izskata un labi 
jāsmaržo. 
* Nekad neēdiet ēdienu, kas izdala nepatīkamu 
aromātu, vai arī ēdienu, kas pagatavots pirms ilgāk nekā 3,5 stundām. Ja ēdiens 
bijis piedāvāts Dievam, tad to var uzglabāt arī ilgāk par 3,5 stundām. 
* Pēc ēšanas nepieciešams izskalot muti, nomazgāt 
kāju pēdas ar aukstu ūdeni un izskalot acis ar aukstu ūdeni. 
* Uzreiz pēc ēšanas nedrīkst gulēt. Gulēt drīkst pēc 
1 vai 1,5 stundām. Bet vispār Ajūrvēda neiesaka gulēt dienas laikā, jo tas noved 
pie visu procesu, kas notiek organismā, pavājināšanos, un miegs nepalīdz 
sagremot ēdienu, jo palēninās Prānas (dzīvības enerģijas) plūsma ķermenī. 
Neliels miegs, vien 15-20 minūšu ilgs, ieteicams tikai Vatas konstitūcijai, jo 
tai ir visnemierīgākā daba. Tāpat, ja esat noguris, varat pirms ēšanas 15-20 
minūtes atpūsties, guļot uz kreisā sāna, tas pastiprinās gremošanas uguni un 
atvērs labo deguna nāsi. 
(Tulkots no 
www.torsunov.ru)
 
