Tiem, kas interesējas par asinsgrupu 
diētu. 
Mūsdienās pievērsties kādai no organisma 
atveseļošanās sistēmām nemaz nav tik sarežģīti, cik izvēlēties sev piemērotāko. 
Jo cilvēku mērķi un uzdevumi veselīga dzīvesveida sasniegšanai dažādi — vieni 
vēlas vienkārši novājēt, citi attīrīt organismu no šlakvielām, trešie sapņo 
“atbrīvoties” no hroniskām slimībām. Nepareizs uzturs — viens no daudzu 
saslimšanu iemesliem. Diēta, kas atbilst vienai vai otrai asinsgrupai — nekas 
cits kā cilvēka individualitātes atspoguļojums. Asinsgrupa darbojas līdzīgi 
kontroles vārstulei, kas regulē imūno un gremošanas sistēmu, tā paaugstina 
organisma darbaspējas tin uztur veselību. 
Amerikāņu ārsts Pīters D’Adamo atklāja universālu 
ceļu uz veselību — diētu pēc asinsgrupas. Šo sistēmu izstrādāt sāka jau 1957. 
gadā Pītera tēvs — Džeims D’Adamo. Novērojot Eiropas dziednīcu pacientus, Džeims 
atklāja, ka veģetārās diētas un dažādas fiziskās slodzes ne uz visiem pacientiem 
iedarbojas labvēlīgi, bet daudziem pat pasliktinās veselības stāvoklis. 
Atminējuma atslēga bija — asinsgrupa. Džeimsa dēls turpināja tēva zinātniskos 
pētījumus, un “dienas gaismu” ieraudzīja jauna sensacionāla atveseļošanās 
sistēma: katram cilvēkam jābūt savam ēšanas tipam un metodei cīņā ar lieko svar. 
Izrādās, ka cilvēka organisms uzturu asimilē dažādi, un tas ir saistīts ar viņa 
asinsgrupu. 
Cilvēka asinis un izmantojamās uzturvielas pastāvīgi 
veido ķīmisku reakciju. Uzturvielas lielā daudzumā satur lektīnus, Bar savu 
līmējošo īpašību (aglutinācija) iedarbojas tieši uz asinīm (eritrocītiem). Kad 
jūs ēdat kādu produktu un tā olbaltumvielu lektīns nesader ar jūsu asinsgrupas 
antigēnu, tad lektīni sāk grupēties ap kādu no jūsu orgāniem un aglutinēt 
(salipinat) asins šūnas (eritrocītus) šajā rajonā. Tā tiek traucēta visa 
organisma normāla darbība; aizkavējas insulīna izstrāde, mainās hormonālā 
balanse un vielmaiņas procesi, Tomēr tas nenozīmē, ka būtu jābaidās no jūsu 
uzturā lietojamiem produktiem, tā kā lektīnus satur visi produkti. Galvenais 
uzturā ir mazāk lietot produktus, kuru lektini iedarbojas tieši uz jūsu asinīm. 
Piemēram, vistas gaļa lieliski der cilvēkiem ar pirmo un otro asinsgrupu, bet 
satur lektīnus, kas aglutinē ar trešās un ceturtās asinsgrupas eritrocītiem. Ja 
uzturā lietosiet vairāk sevišķi jūsu asinsgrupai saderīgus produktus, atsakoties 
no nederīgajiem, varēsiet pilnībā sabalansēt savu imūno un gremošanas 
sistēmu.
Pīters D’Adamo izvirzīja teoriju, ka cilvēka 
asinsgrupa mainījās evolūcijas procesa laikā. “Visvecākā” — pirmā — “izveidojās” 
cilvēces rītausmā, kad uzturu ieguva, tikai nomedījot kādu dzīvnieku. Otrā grupa 
parādījās manāmi vēlāk — tās “nēsātāji” kļuva par pirmajiem zemkopjiem, kuru 
uzturu bagātināja graudzāles un mājas dzīvnieku piens. Trešā asinsgrupa — 
migrāciju un masveida pārcelšanās rezultāts, kad izdzīvot varēja tikai tie, kas 
pielāgojās jaunajam klimatam un uzturam. 
Ceturtā asinsgrupa — “visjaunākā”. Tās “‘vecums” 
aptuveni 1000 gadi. Tā sastopama samērā reti un apvieno sevī otrās un trešās 
asins grupu īpašības. Saskaņā ar D’ Adamo teoriju – asinsgrupa ir precīzs 
cilvēka ģenētiskais spiedogs, kas viņu identificē tikpat precīzi kā DNK Viņu 
raksturo indivīda uzņēmību pret slimībām, uzturu, kuru cilvēks lieto. No asins 
grupas atkarīgs, cik ātri sadeg kalorijas cilvēka organismā, cik aktīvs un 
emocionāls viņš ir, kā reaģē uz stresa situācijām un kā tiek galā ar tām. Pat 
cilvēka raksturs atkarīgs no viņa asinsgrupas. Maksimāli pietuvojoties uztura 
racionam, dzīvesveidam un fiziskajai slodzei atbilstoši savai asinsgrupai, var 
uzlabot ne tikai veselību, ideālu svaru, bet arī attālināt novecošanu. 
Veselības atslēga 
Nosacīti visus produktus, kurus cilvēks lieto uzturā, 
var iedalīt trīs grupās: derīgos, kaitīgos un neitrālos. Kaitīgie produkti 
pasliktina gremošanas procesu, aizkavē kaloriju- sadedzināšanu, nomāc 
vairogdziedzera hormonu sekrēciju, tāpēc pazeminās organisma aizsargfunkcijas un 
parādās liekie kilogrami. Derīgie iedarbojas labvēlīgi — nostiprina un atjauno 
imunitāti, normalizē vielmaiņu, palīdz atbrīvoties no hroniskām saslimšanām. Lai 
panāktu maksimālu efektu, nepieciešams no uztura raciona pilnībā izslēgt ar jūsu 
asinsgrupu nesaderīgos produktus. Asinsgrupa un 
slimības Pīters D’Adamo atklāja vēl vienu interesantu 
likumsakarību: asinsgrupa nosaka cilvēka uzņēmību vienai vai citai 
slimībai: 
 I grupa: asins 
recēšanas traucējumi, iekaisuma slimības (artrīti, kolīti, Krona slimība), 
vairogdziedzera disfunkcija (hipotireoze), kuņģa un zarnu trakta čūlas, 
alerģijas. 
 II grupa: 
vēzis, anēmija, aknu un žultspūšļa slimības, diabēts, sirds un asinsvadu 
slimības. 
 III grupa: 
hronisks noguruma sindroms, vilkēde, izkaisītā ateroskleroze. 
 IV grupa: 
vēzis, anēmija, sirds un asinsvadu slimības. 
No kā sākt? 
Pirmkārt, konsultējieties ar ārstu, uzziniet savu 
asinsgrupu. Vismaz divas nedēļas mēģiniet ieturēt diētu pēc savas asinsgrupas. 
Vēlreiz konsultējieties ar ārstu. Ja jūsu veselības rādītāji uzlabojušies un 
spēks atjaunojies, varat pakāpeniski pāriet uz ilgstošu diētas ievērošanu pēc 
savas asinsgrupas.
Uzmanību! Diētu 
pēc asinsgrupas neiesaka bērniem, grūtniecēm, kā arī hronisku slimību 
paasinājumu laikā. 
Japānā tic tam, ka cilvēka individualitāti nosaka pēc 
viņa asinsgrupas. 
I grupa — 
stiprs, pašpārliecināts cilvēks, līderis. Viņš ir nelabojams optimists ar 
lieliski attīstītu intuīciju. 
II grupa — 
sabiedrisks, komunikabls, ar asu prātu un attapību apveltīts cilvēks, ievēro 
likumus un kārtību. 
III grupa — 
līdzsvarots, diplomāts un izgudrotājs. Spēj sadzīvot mierā ar visiem un 
iedzīvoties jebkurā sabiedrībā. 
IV grupa — 
apburošs, noslēpumains, piemīt ekstrasensa dotības. Pēc kādas hipotēzes ceturtā 
asinsgrupa bijusi arī Jēzum Kristum (par to liecina slavenā Turīnas līķauta 
analīze). 
(O) jeb I asinsgrupa 
Cilvēkiem ar 0 vai 1 asinsgrupu 
ir ieteicama intensīva fiziska slodze un dzīvnieku 
olbaltumvielas. Mūsdienu diētās parasti neiesaka lietot pārāk 
daudz dzīvnieku olbaltumvielu, jo ir pierādīts, ka piesātinātie tauki ir sirds 
slimību un vēža riska faktors. Mūsdienās lietotā gaļa satur daudz tauku un ir 
sabojāta nekritiskas hormonu un antibiotiku lietošanas rezultātā. Lai 0 
asinsgrupai ieteiktā diēta būtu efektīva,jālieto liesa, 
ķīmiskas vielas nesaturoša gaļa, mājputni un zivis. 
Piena produkti un graudi cilvēkiem ar 0 asinsgrupu 
nav tik piemēroti kā citām asinsgrupām, jo viņu gremošanas sistēma joprojām nav 
pilnībā pielāgojusies šādam uzturam. 
Faktori, kas samazina 
svaru 
Ievērojot 0 asinsgrupai atbilstošu diētu, sākumā jūs 
zaudēsiet svaru, samazinot graudu, maizes, pākšaugu un pupu 
patēriņu. Galvenais svara pieauguma faktors 0 asinsgrupas diētā ir 
glutēns, kas sastopams kviešu asnos un kviešu pilngraudu produktos. Tas 
iedarbojas uz jūsu vielmaiņu, lai radītu stāvokli, kas ir pretējs ketozei. Tā 
vietā, lai saglabātu slaidumu un augstu enerģijas līmeni, glutēna lektīni nomāc 
insulīna metabolismu, traucējot kaloriju efektīvu izmantošanu enerģijas 
iegūšanai. Ēdot glutēnus, notiek tas pats, kas uzpildot mašīnu ar nepareizu 
degvielu – tā nevis darbina motoru, bet gan traucē tam darboties. 
Svara pieaugumu cilvēkiem ar 0 asinsgrupu ietekmē arī 
citi faktori. Noteikti pupu un pākšaugu veidi, sevišķi lēcas un parastās pupas, 
satur lektīnus, kas nogulsnējas muskuļu audos, padarot tos sārmainākus 
un mazāk spējīgus fiziskai slodzei. Cilvēki ar 0 asinsgrupu kļūst slaidāki, ja 
viņu muskuļu audi ir vieglas metaboliskas acidozes stāvoklī. Šajā stāvoklī 
organisms ātrāk izmanto kalorijas. 
Trešais faktors, kas ietekmē svara pieaugumu 
0 asinsgrupai, ir saistīts ar vairogdziedzeri. Cilvēkiem ar 0 asinsgrupu ir 
nosliece uz zemu vairogdziedzera hormonu līmeni. Šāds stāvoklis, ko sauc par 
hipotireoīdismu, attīstās tādēļ, ka 0 asinsgrupas pārstāvjiem bieži vien ir nepietiekams joda daudzums organismā. 
Hipotireoīdisma simptomi ir svara pieaugums, šķidruma aizture, muskuļu masas 
zudums un nogurums. 
Lai pēc iespējas labāk kontrolētu svaru, cilvēkiem ar 
0 asinsgrupu jāsamazina uztura porcijas un jāizvēlas liesāka gaļa, turklāt 
priekšroka jādod pārtikas produktiem, kas labvēlīgi iedarbojas uz organismu, un 
jāizvairās no produktiem, kam ir kaitīga ietekme. 
Produkti, kas veicina svara 
pieagumu: kviešu glutēns, kukurūza, parastās pupas, lēcas, 
kāposti, briseles kāposti, ziedkāposti, sinepju lapas. 
Produkti, kas veicina svara 
samazināšanos: brūnaļģes, jūras veltes, sāls ar joda piedevu, 
aknas, jēra un liellopu gaļa, lapu kāposti, spināti, brokoļi. 
Liesu liellopa gaļu, jēra, tītara un vistas gaļu, kā 
arī ieteicamās zivis var ēst, cik vien bieži un daudz vēlas. Jo vairāk stresa 
sagādā darbs un jo 
intensīvāka ir fiziskā aktivitāte, jo lielākam jābūt proteīna daudzumam uzturā. 
Jāizvairās ir no bekona, zoss gaļas, šķiņķa un cūkgaļas. 
Lieliski piemērots ir eļļu 
bagātīgi saturošās auksto ūdeņu zivis, piemēram, mencas, 
siļķes un skumbrijas. Jāizvairās ir no tādām zivīm, kā barakuda, sams, kaviārs, 
marinēta siļķe, kūpināts lasis un astoņkājis. Pārējās zivis var lietot uzturā. 
Uzturā stingri jāierobežo piena 
produkti. To vielmaiņa organismā nenoris pareizei, tādēļ šai 
asinsgrupai piena produkti nav piemēroti. Šīs asinsgrupas cilvēkiem vislabāk ir 
lietot sojas pienu un sojas sieru. Tomēr, papildus uzturā vajadzētu lietot 
kalcija tabletes. 
Eļļas ir piemērotas 0 
asinsgrupai. Tās var būt vērtīgs uzturvielu avots un palīdz 
attīrīt organismu. Organismam vērtīgākas ir nepiesātinātās eļļas, piemēram, 
olīveļļa un linsēklu eļļa. Šīs eļļas labvēlīgi ietekmē sirdi un artērijas un 
palīdz pazemināt holesterīna līmeni. 
Labs augu olbaltumvielu 
papildinājums var būt dažādi rieksti un sēklas. Tomēr šie 
produkti nekādā gadījumā nevar aizvietot gaļu, kas satur daudz olbaltumvielu. 
Šie produkti noteikti ir nepieciešami, tomēr izvēlieties tos uzmanīgi, jo tie 
satur daudz tauku. Ja cenšaties samazināt svaru, jums no šiem produktiem 
jāizvairās. Īpaši ieteicami ir valrieksti un ķirbju sēklas. Izvairīties vajag no 
brazīlijas riekstu, indijas riekstu, zemesriekstu, pistāciju un magoņu sēklu 
lietošanas uzturā. 
Noteikti jāizvairās ir no graudu 
un makaronu izstrādājumiem. Gandrīz visu veidu makaroni ir 
izgatavoti no kviešu miltiem. 0 asinsgrupas pārstāvji var lietot makaronus, kas 
ir izgatavoti no griķu, Jeruzalemes artišoku vai rīsu miltiem. 
Īpaši daudz var lietot dažādus 
augļus, kas ir lieliska alternatīva maizei un makaroniem. 
Jāizvairās lietot apelsīnus, mandarīnus, melones, rabarberus, mandarīnus un 
zemenes. Var ēst lielāko daļu ogu, izņemot kazenes, kuras satur lektīnus. Tāpat 
nav ieteicams lietot kokosriekstus un produktus, kuru sastāvā ir kokosrieksti. 
Īpaši ietiecamas ir vīģes un dažādas plūmes. 
Ietiecams ir lietot uzturā 
dārzeņu sulas nevis augļu sulas, jo tās ir sārmainas. No augļu 
sulām izvēlieties tās, kas satur mazāk cukura. Sevišķi ieteicams ir lietot tumšo 
ķiršu, ananāsu un plūmju sulu. Izvairīties vajadzētu no ābolu, kāpostu un 
apelsīnu sulas. 
0 asinsgrupai ir ieteicami tikai daži dzērieni. 
Izvēle aprobežojas ar zelteri, sodas ūdeni un 
tēju. Alu var dzert mērenā daudzumā, bet tas nav ieteicams, ja grib 
samazināt svaru. Varat iedzert nedaudz vīna, bet tas nedrīkst pārvērsties par 
ikdienas rituālu. Kā aizvietotāju citiem kofeīnu saturošiem dzērieniem ir 
atļauts lietot zaļo tēju. Ja jūs dzerat kafiju, mēģiniet katru dienu samazināt 
tā patēriņu, jo tā pastiprina kuņģa skābes līmeni, kas 0 asinsgrupai jau tā ir 
augsts. 
(A) jeb II asinsgrupa 
Cilvēkiem ar A vai 2 asinsgrupu 
vispiemērotākais ir veģetārs uzturs. Iespējams, ka jums 
liksies grūti pāriet no tipiskā gaļas un kartupeļu uztura uz sojas 
olbaltumvielām, graudiem un dārzeņiem. Tikpat grūti varētu būt atteikties no 
apstrādātiem un rafinētiem produktiem, jo 
mūsu civilizētie produkti satur arvien vairāk ērti lietojamu toksīnu spilgtos 
iesaiņojumos. Toties cilvēkiem ar A asinsgrupu ir īpaši svarīgi lietot produktus 
pēc iespējas dabiskā stāvoklī – svaigus, tīrus un neapstrādātus. 
Faktori, kas samazina 
svaru. Ievērojot A asinsgrupai atbilstošu diētu, jūs dabiskā 
veidā samazināsiet svaru. Ja esat pieradis ēst gaļu, svars sāks samazināties 
uzreiz, līdzko jūs izslēgsiet no uztura toksiskos produktus. 
A asnisgrupas vielmaiņa daudzos aspektos ir pilnīgi 
pretēja 0 asinsgrupai. Ja 0 asinsgrupai dzīvnieku izcelsmes produkti paātrina 
vielmaiņu un padara to efektīvāku, tad cilvēkus ar A asinsgrupu tie ietekmē 
pilnīgi pretēji. A asinsgrupas īpašnieku organismā gaļa uzkrājas tauku veidā, jo 
organismā ir mazs kuņģa skābes līmenis, kas neveicina gaļas sagremošanos. 
Cilvēkiem ar A asinsgrupu ir 
grūti sagremot arī piena produktus, un tie izraisa insulīna 
rekacijas – vēl viens faktors, kas palēnina vielmaiņu. Turklāt piena produkti 
satur ļoti daudz piesātināto tauku, kas var kaitīgi ietekmēt sirdi un iazraisīt 
aptaukošanos un diabētu. Lai uzturs būtu dažāds un veselīgs, ieteicams lietot 
produktus ar zemu tauku saturu un sabalansētus graudu un dārzeņu ēdienus. 
Produkti, kas veicina svara 
pieaugumu: gaļa, piena produkti, parastās pupas, kvieši. 
Produkti, kas veicina svara 
samazināšanos: augu eļļas, sojas produkti, dārzeņi. 
Vislabāk būtu, ja no jūsu ēdienkartes tiktu izslēgta 
jebkura veida gaļa. Sāciet ar to, ka vairākas reizes 
nedēļā gaļu aizvietojiet ar zivi. Ja jūs tomēr 
ēdat gaļu, izvēlieties visliesākos gabaliņus. Dodiet 
priekšroku putnu gaļai, nevis liellopa vai jēra gaļai. Ēdiet grilētu vai vārītu 
gaļu. Pilnībā jāatsakās no pārstrādātas gaļas, piemēram, šķiņķa, cīsiņiem un 
aukstajām gaļas uzkodām. Šie produkti satur nitrītus, kas veicina kuņģa vēža 
rašanos cilvēkiem ar zemu kuņģa skābes līmeni, kas ir raksturīgs A 
asinsgrupai. 
Trīs reizes nedēļā drīkst nelielā 
daudzumā ēst jūras produktus. Jūras produktus var cept, grilēt 
vai vārīt, lai saglabātu uzturvērtību. Ieteicams ir lietot mencas, jūras asarus, 
skumbrijas, līdaku, foreli, lasi, sardīnes. Jāizvairās no anšoviem, samiem, 
kaviāriem, krabjiem, vēžiem, zušiem, butēm, marinētām siļķēm, omāriem, kūpināta 
laša, austerēm, garnelēm, kalmāriem. 
Uzturā jāierobežo olu 
lietošana. Jāizvēlas jogurts, kefīrs, skābais krējums ar zemu 
tauku saturu un probiotiķus saturoši piena produkti. Pilnpienu lieliski aizvieto 
kazas piens, sojas piens un sojas siers. 
Uzturā var lietot tikai divu 
veidu eļļas – linsēklu eļļu un olīveļļu. Pārējās eļļas izraisa 
gremošanas traucējumus. 
Labs papildinājums diētai ir 
ķirbju un saulespuķu sēklas, mandeles un valrieksti. Tās ir 
ieteicams lietot, jo satur daudz olbaltumvielu. Visieteicamākie ir zemesrieksti. 
Ieteicams ir lietot graudaugu 
produktus un graudus. Smalka maluma miltu un apstrādātu graudu 
vietā labāk izvēlēties pilngraudu produktus. Iekļaujiet savā ēdienkartē prosu, 
sojas miltus, kukurūzas miltus un auzu pārslas. 
A asinsgrupas diētā dārzeņi ir 
vitāli svarīgi, jo tajos ir minerālvielas, enzīmi un 
antioksidanti. Pēc iespējas vairāk ir jālieto svaigi dārzeņi, lai pilnībā 
saglabātu to uzturvērtību. 
Tomēr ir arī dārzeņi, kurus nevajadzētu lietot, kā 
piemēram, piparus un olīvas, jo tā satur pelējuma sēnītes, kas kairina A 
asinsgrupu pārstāvju kuņģus. Tāpat jāizvairās no kartupeļu un kāpostu 
lietošanas. Nekādā gadījumā nedrīkst lietot tomātus. 
Ļoti ieteicams lietot ir brokoļus, burkānus, lapu 
kāpostus, ķirbjus un spinātus. 
Trīs reizes dienā ieteicams ēst 
augļus. Atļauts lietot lielāko daļu augļu, tomēr vairāk 
ieteicami sārmaināki, piemērem, ogas un plūmes, kas palīdz līdzsvarot graudus, 
kas veido skābes jūsu muskuļu audos. Nav ieteicams lietot tropiskos augļus, kā 
mango un papaija. Noteikti jāizvairās no banāniem, kokosriekstiem, melonēm, 
apelsīniem, papaijas, rabarberiem un mandarīniem. Ieteicams lietot aprikozes, 
kazenes, mellenes, brūklenes, ķiršus, dzērvenes, vīģes, greipfrūtus, citronus, 
ananāsus un dažādas plūmes. 
Ieteicams lietot 
sarkanvīnu, jo tas labvēlīgi ietekmē kardiovaskulāro sistēmu. 
Ļoti ieteicama ir arī kafijas lietošana. Tā 
paaugstina kuņģa skābes līmeni. No visiem pārējiem dzērieniem ieteicams 
izvairīties. 
(B) jeb 3 asinsgrupa 
B asinsgrupas 
diēta ir sabalansēta un veselīga, jo tajā iekļauti ļoti dažādi produkti. 
Galvenie produkti, kas rada svara 
pieaugumu ir kukurūza, griķi, lēcas, zemesrieksti un sezama 
sēklas. Visiem šiem produktiem ir atšķirīgi lektīni, tomēr tie visi kavē 
efektīvus vielmaiņas procesus, radot nogurumu, šķidruma aizturi un hipoglikēmiju 
– izteiktu cukura līmeņa pazemināšanos asinīs pēc ēšanas. 
Produkti, kas veicina svara 
samazināšanos- zaļie lapu dārzeņi, gaļa, aknas, olas, piena 
produkti ar zemu tauku saturu, lakricas tēja. 
B asinsgrupas pārstāvjiem 
ieteicams vairākas reizes nedēļā ēst jēra, aitas vai truša 
gaļu, nevis liellopa vai tītara gaļu. Nav ieteicams lietot 
vistas gaļu, jo tajās esošais aglutinējošais lektīns uzbrūk asinīm un var 
izraisīt insultu un imunitātes traucējumus. Jāizvairās no cāļa gaļas, pīles 
gaļas, zoss gaļas, šķiņķa, sirds, irbes gaļas, cūkgaļas, paipalas gaļas. 
Lieliski piemēroti diētai ir 
jūras produkti, it sevišķi dziļjūras zivis. Sevišķi ieteicams 
lietot mencu, buti, jūras asari, heku, āti, skumbriju, līdaku, sardīnes, jūras 
foreli, siļķes, kaviāru. Jāizvairās no anšoviem, beluga, barakudas, zilžaunu 
asara, gliemežiem, krabjiem, vēžiem, zutīm, vardēm, omāriem, kūpināta laša, 
mīdijām, astoņkājiem, austerēm, garnelēm, bruņurupučiem. 
B asinsgrupa ir vienīgā, kuras 
pārstāvji var pilnībā baudīt visdažādākos piena produktus. Ja 
jums ir laktozes nepanesamība, sāciet lietot laktozes enzīmu preparātus, kas 
palīdzēs sagremot piena produktus. Pēc tam, kad jūs vairākas nedēļas būsiet 
ievērojuši diētu, pakāpeniski 
iekļaujiet tajā piena produktus, sākot ar kultūras saturošiem un skābpiena 
produktiem. Sevišķi ietiecams lietot biezpienu, sieru, kefīru, vājpienu, 
jogurtu. Jāizvairās no zilajiem sieriem, saldējuma, sietajiem sieriem. 
Iekļaujiet savā uzturā 
olīveļļu, jo tā veicina pareizu gremošanu un veselīgu 
izvadīšanas procesu. Lietojiet vismaz vienu karoti katru dienu. Izvairieties no 
rapšu eļļas, kukurūzas eļļas, zemesriekstu eļļas, sezama eļļas un saulespuķu 
eļļas. 
B asinsgrupas pārstāvjiem nav 
ieteicams lietot riekstus un sēklas. 
B asinsgrupaiieteicams ēst dažādus 
graudus un to produktus. Sevišķi ieteicams lietot prosu, auzu klijas, 
auzu miltus, rīsus, rīsu klijas, kviešus. 
Bieži uzturā var lietot dažādus 
dārzeņus, kas satur augstvērtīgas barības vielas, un tie ir 
jāēd vismaz trīs reizes dienā. Ir tikai daži dārzeņi, no kuriem jāizvairās. 
Pilnībā jāizslēdz no diētas tomāti. Tie rada kuņģa gļotādas kairinājumu. Nav 
ieteicama arī kukurūza, jo satur lektīnus. Nelietojiet olīvas, jo tajās esošās 
pelējuma sēnītes var izraisīt alerģiskas reakcijas. 
Ir ļoti maz augļu, kas nav ieteicami diētai. Turklāt 
tie ir reti sastopami. Ananāsi var būt noderīgi, jo ir jutīgi pretvēdera 
uzpūšanos. Tajos esošais enzīms palīdz labāk sagremot uzturu. Katru dienu 
ieteicams apēst vismaz 2 augļus. Sevišķi ieteicams lietot 
banānus, dzērvenes, vīnogas, papaiju, ananasus, plūmes. Jāizvairās no 
kokosriekstiem, hurmas, granātāboliem, rabarberiem, karambolas. 
Jāizvairās no tomātu sulas lietošanas. Bet sevišķi 
ieteicamas ir kāpostu sula, dzērveņu sula, vīnogu sula, papaijas sula un ananāsu 
sula. 
Dzērienu izvēle jāierobežo ar 
zaļo tēju, augļu tējām, ūdeni un sulu. Ja labprāt dzerat 
kofeīnu saturošu kafiju vai tēju, mēģiniet aizvietot šos dzērienus ar zaļo tēju. 
(AB) jeb 4 asinsgrupa 
Faktori, kas samazina 
svaru. Uzturā ir jāierobežo gaļas lietošana līdz nelielam 
daudzumam, ko var papildināt ar dārzeņiem un tofu. 
Produkti, kas 
veicina svara 
pieaugumu. Liesa gaļa, parastās pupas, lima pupas, sēklas, 
kukurūza, griķi, kvieši. 
Produkti, kas veicina svara 
samazināšanos. Tofu, jūras produkti, piena produkti, zaļie 
lapu produkti, brūnaļģes, ananasi. 
AB asinsgrupas pārstāvjiem kuņģa skābes sekrēcija ir 
nepietiekama, lai efektīvi sagremotu lielu daudzumu dzīvnieku olbaltumvielu. No 
gaļām ieteicams lietot jēra gaļu, aitas gaļu, truša gaļu un tītara gaļu. 
Jāizvairās no bekona, liellopu gaļas,vistas gaļas, 
pīles gaļas, irbes gaļas un cūkgaļas. 
Uzturā jālieto daudz jūras 
produktu, kas ir lielisks olbaltumvielu avots. Gremošanas 
traucējumus izraisa lektīni, ko satur bute un paltuss. Sevišķi ieteicamas tādas 
zivis kā tuncis, menca, jūras asaris, heks, skumbrija, mahimahi, līdaka, forele, 
sardīne, gliemeži, store. Jāizvairās no anšoviem, gliemežiem, krabjiem, vēžiem, 
butes, zutīm, omāriem, austerēm, garnelēm. 
Lielisks olbaltumvielu avots ir 
olas kā arī kultūras saturoši un skābie piena produkti– 
jogurts, kefīrs un skābais krējums ar zemu tauku saturu, jo tie ir vieglāk 
sagremojami. 
No piena produktiem ieteicams lietot biezpienu, mājas 
sieru, fetaki sieru, kazas sieru, kazas pienu, kefīru, mozzarella sieru, 
jogurtu, skābo krējumu. Jāizvairās no amerikāņu siera, zilajiem sieriem, brī 
siera, sviesta, paniņām, kamambēra siera, saldējuma, parmezana siera, 
pilnpiena. 
Cilvēkiem ar AB asinsgrupu labāk 
ieteicams lietot olīveļļu, nevis dzīvnieku taukus, 
hidrogenētas augu eļļas vai citas augu eļļas. Ēdienu gatavošanai var lietot arī 
pusšķidru, dzidrinātu sviestu. 
AB asinsgrupai ieteicamie rieksti un sēklas ir ļoti 
dažādas. Tos var ēst nedaudz un ļoti piesardzīgi. Kaut gan tās var būt labs 
olbaltumvielu avots, visas sēklas satur lektīnus. Sevišķi ieteicams lietot 
kastaņus, zemesriekstus, zemesriekstu sviestu, valriekstus. Jāizvairās no lazdu 
riekstiem, magoņu sēklām, ķirbju sēklām, sezama sviesta un sēklām, saulpuķu 
sviesta un sēklām. 
No pupām sevišķi ieteicams lietot raibās pupas, 
sarkanās pupas, sojas pupas, zaļās lēcas. Jāizvairās no pelēkajiem zirņiem, lima 
pupām, kāršu pupām, aunazirņiem, melnajām pupām. 
Uzturā jāierobežo diedzētu kviešu 
graudu un kliju lietošana līdz vienai reizei nedēļā. 
Ieteicamie graudu produkti ir auzu milti, sojas pārslas, prosa, manna, rīsi un 
sojas granulas, bet jāizvairās no griķiem un kukurūzas. 
AB asinsgrupai labākpiemērots ir 
uzturs, kas satur daudz rīsa, nevis makaronu izstrādājumu, tomēr 
vienu vai divas reizes nedēļā var lietot semolina vai spinātu makaronus. 
Jāizvairās no kukurūzas un griķiem, priekšroku dodot auzām un 
rudziem. 
Vairākas reizes 
dienā būtu jāēd dārzeņi. Sevišķi bietes, biešu 
lapas, brokoļi, ziedkāposti, gurķi, pienenes, baklažāni, ķiploki, pētersīļi, 
pastinaki, saldie kartupeļi. Jāizvairās no artišokiem, avokado, kukurūzas, 
olīvām, paprikas, redīsiem. 
Uzturā jālieto vairāk sārmainie 
augļi, piemēram, vīnogas, plūmes un ogas, kas līdzsvaro graudu 
radīto aciditāti muskuļu audos. Nav īpaši ieteicams lietot tropiskos augļus, 
sevišķi mango un guavu. Toties ananasi ir ļoti noderīgi gremošanas sistēmai. 
Jāizvairās lietot arī apelsīnus, jo tie kairina kuņģi, kā arī traucē svarīgu 
minerālvielu uzsūkšanos. Lieliski piemēroti ir citroni, kas uzlabo greošanu un 
izvada gļotas no organisma. Sevišķi ieteicams lietot ķiršus, dzērvenes, vīģes, 
ērkšķogas, vīnogas, greipfrūtus, kivi, citronus, avenes, kazenes, ananasus, 
plūmes. Jāizvairās no banāniem, kokosriekstiem, guava, mango, apelsīniem, 
hurmas, granātāboliem, bumbieriem, rabarberiem, karambolas. 
Katru rītu jāizder neliela glāze 
silta ūdens, kurā iespiesta puscitrona sula. Tas palīdz 
samazināt gļotas, kas pa nakti uzkrājušās organismā. Citronūdens veicina arī 
normālus izvadīšanas procesus. Pēc tam var izdzert glāzi atšķaidītas greipfrūtu 
vai papaijas sulas. Uzsvars jāliek uz izteikti sārmainām augļu sulām, piemēram, 
kāpostu sulām, burkānu sulām, seleriju sulām, ķiršu sulām, dzērveņu sulām, 
vīnogu sulām un papaijas sulām. Jāizvairās no apelsīnu sulas. 
Sāli jāaizvieto ar jūras sāli un 
brūnaļģēm. Tajās ir zems nātrija saturs. Jāizvairās lietot 
jebkura veida piparus un etiķi, jo tie ir skābi. Dārzeņiem un salātiem etiķa 
vietā izmantot var citrona sulu ar eļļu. Jāizvairās no visām marinētajām 
piedevām, un kečupa. 
No dzērieniem īpaši ieteicams 
lietot sarkanvīnu, parastās vai bezkofeīna kafijas. Jāizvairās 
no destilēta ūdens lietošanas un melnās tējas. 
 
