trešdiena, 2011. gada 14. decembris

10 pārtikas produkti, kas novērš vēža attīstību




http://www.rd.com/cancer/
10 pārtikas produkti, kas novērš vēža attīstību
from Stealth Health


1.Pievienojiet ķiploku visam, ko ēdat.
Ķiploki satur sēra sastāvdaļas, kas stimulē ķermeņa imūnsistēmas dabīgās aizsargspējas pret vēzi un tie samazina audzēja iespējamību. Pētījumi rāda, ka ķiploki samazina kuņģa vēža iespējamību par 12 reizēm!


2. Ēdiet brokoļus, bet tvaicējiet vai vāriet tos, nevis pagatavojiet mikroviļņu krāsnī.
Brokoļi traucē vēža attīstību. Tas ir super pretvēža pārtikas produkts. Brokoļus uzturā vajadzētu bieži lietot. Tikai atcerieties, spāņu zinātnieki konstatējuši, ka mikroviļņu krāsnī pagatavoti brokoļi zaudē 97% flavonoīdu, kas ir tieši tie, kas darbojas kā šī dārzeņa pretvēža līdzeklis. Tāpēc- tvaicējiet tos, ēdiet zaļus- kā uzkodas, pievienojiet zupās un salātos.


3. Sagrauzdējiet Brazīlijas riekstus un pievienojiet tos salātiem.
Tie bagātīgi satur selēnu- minerālvielu, kas nogalina vēža šūnas un atjauno šūnu DNS. Hārvardā veikti pētījumi par selēna iedarbību prostatas vēža samazināšanā. Kornelas un Arizonas Universitātēs veikti pārliecinoši pētījumi, kas pierādījuši, ka 200 mikrogrami selēna ik dienas- tieši tik, cik satur 2 Brazīlijas rieksti- samazina prostatas audzēju par 63%, par 58% samazina taisnās zarnas vēzi, par 46% plaušu saslimšanas un par 39% samazina kopējos vēža mirstības rādītājus.


4.Pagatavojiet sev svaigu citronūdeni vai limonādi.
Austrālijā veiktie pētījumi apliecina, ka ik dienas, lietojot citrusa augļus, saslimšana ar mutes, kakla un vēdera vēzi samazinās uz pusi.


5. Apēdiet puskrūzīti mellenes ar brokastu pārslām.
Mellenes atrodas pirmajā vietā ar savu antioksidantu spēku. Antioksidanti neitralizē brīvos radikāļus, kas ir nestabilas sastāvdaļas un bojā šūnas, novedot pie saslimšanām, ieskaitot ar vēzi.


6. Iemācieties ēst artišokus jau šovakar.
Arī artišoki ir lieliska antioksidantu krātuve un darbojas kā ādas pretvēža līdzeklis. Lai uzturā lietotu šos brīnišķīgos dārzeņus, nomizojiet cietās ārējās apakšējās lapas, sagrieziet pamatni un nogrieziet augšu. Tad vāriet vai tvaicējiet 30-45 minūtes. Nosusiniet. Katru lapu iemērciet vinegretā vai ķiploku majonēzē, tad maigi ar priekšzobiem noraujiet šķiedraino apvalku, lai tiktu pie šī dārzeņa centrālās daļas. Maigi izņemiet no tā vidus matiņus, iemērciet sviestā vai citronsulā un baudiet veseli!


7. Grilēts lasis un citas treknās zivis- makreles, sardīnes, ātes un tuncis, kā arī garneles un gliemenes.
Ak, jau atkal šīs omega-3!
(tulk. piezīme: ja neēdat nogalinātu dzīvu radību, tad iesaku Chia sēklas, kas satur vēl augstvērtīgākas Omegas 3, 6, 9 vai 12...:))))- kāda nozīme cipariem, vai ne?)


8. Pārgrieziet uz pusēm kivi un ar karotīti izēdiet tā mīkstumu.
Ēdiet tagad! Kivi ir mazā rokas granāta pret vēža profilaksē. Kivi satur antioksidantus, ieskaitot C vitamīnu, E, vitamīnu, luteīnu un varu.


9. Iemaisiet salātos sīpolus un lociņus.
Sīpoli par 50 % samazina saslimšanu ar prostatas vēzi. Efekts palielinās, ja tos ēd svaigus vai nedaudz apceptus. Tāpēc lietojiet lokus, saldos sīpolus, Askalonijas sīpolus (šalotes) vai maurlociņus.


10. Ēdiet skābus kāpostus.
Somijā veiktie pētījumi atklājuši, ka fermentēšanas process, kas notiek skābu kāpostu pagatavošanas laikā, izveido vēl papildus pretvēža sastāvdaļas. Pirms ēšanas skābus kāpostus var arī noskalot.


Tulkoja Māra Brante