svētdiena, 2017. gada 5. februāris

Kā paaugstināt savu pašvērtējumu?

Kā paaugstināt savu pašvērtējumu?
Pašvērtējums ir psiholoģisks termins, kas nozīmē, kādā gaismā cilvēks redz pats sevi, par ko sevi uzskata, kā novērtē savu personību. Noteikta pašvērtējuma līmeņa formēšanos sastāda cilvēka personīgais raksturs, viņa pārliecība attiecībā pret savu «es». Normāls pašvērtējums veicina adekvātu savu personības un savas rīcības uztveri. Cilvēks ar normālu pašvērtējuma līmeni spēj redzēt savas pozitīvās īpašības un apspiest negatīvās. Viņam nav grūti sasniegt uzstādītos mērķus, dzīvot harmonijā ar sevi un vienkārši saņemt prieku no dzīves un būt laimīgam.
Bieži mēdz būt, ka indivīda pašvērtējuma līmenis ir pazemināts. Pazemināta pašvērtējuma fakts ir cilvēku psiholoģiskās veselības īsta sodība. Graujoši iedarbojas uz apziņu, zems pašvērtējums nedod iespēju izteikt cilvēkam savu individualitāti, realizēt sevi un savu potenciālu, kas kļūst par milzīgu šķērsli ceļā uz panākumiem, vai vienkārši traucē dzīvot un priecāties par katru nodzīvoto dienu.
Cilvēks ar pazeminātu pašvērtējumu bieži nespēj pamanīt sevī labo, viņam ar grūtībām izdodas realizēt savus plānus un vēlmes. Pie mazākām grūtībām viņam nolaižas rokas, pašrealizācijas iespējas tiek palaistas garām.
Kā sekas, cilvēku paņem nepamatotas vainas sajūtas komplekss, vilšanās dzīvē, savas niecības sajūta. Šie faktori var novest pie ilgstošas depresijas ar bēdīgiem rezultātiem, tāpēc ir ļoti svarīgi sākt cīnīties pret savu zemo pašvērtējuma līmeni.
Kā paaugstināt pašvērtējumu?
Pirmkārt, ir jāsaprot, ka pašvērtējums ir subjektīvs, kas atkarīgs no paša cilvēka. Bieži to, kā cilvēku redz citi cilvēki, un tas, kā viņš pats sevi novērtē, ir divi absolūti dažādi kritēriji. Darbs ar pašvērtējuma paaugstināšanu nozīmē «palīdzi sev pats».Paaugstināt savu pašvērtējuma līmeni, jums palīdzēs praktiski padomi:
  • Beidziet sevi salīdzināt ar citiem cilvēkiem. Katrs cilvēks ir individualitāte, un jebkurā gadījumā atradīsies veiksmīgāki, bagātāki, talantīgāki cilvēki, tāpat tādi, kuriem dzīvē paveicies mazāk. Tāpēc sevis salīdzināšana ar citiem ir veltīga laika kavēšana.
  • Tieciet vaļā no paraduma kritizēt un lamāt sevi par mazām neveiksmēm un kļūdām. Dekonstruktīva kritika nekādi nepalīdz paaugstināt pārliecību par sevi , tieši otrādi, tikai būs šķērslis ceļā uz vēlamo mērķi.
  • Noticiet saviem spēkiem, iedvesiet sev, ka nav nekā neiespējama, jo pat pašas smagākās problēmas var saskaldīt vairākos mazos uzdevumos un atrisināt tās pakāpeniski.
  • Iemācieties pieņemt komplimentus: aizmirst pierasto «viss kā parasti, nekā īpaša …» (tas pats par sevi jau ir komplimenta atraidīšana), nomainiet to ar sirsnīgo «paldies», atmetiet domas par to, ka patīkamie vārdi nav nopelnīti, jo tie tikai ir aizspriedumi, ko uzspiež jūsu zemais pašvērtējums. Katram cilvēkam ir tiesības saņemt uzslavas.
Jāatzīmē, ka pašvērtējuma paaugstināšana nav viegls darbs, jo tas prasa gribasspēku un laiku. Pret šo problēmu jāattiecas maksimāli nopietni, lai tiešām būtu rezultāts.