trešdiena, 2015. gada 18. novembris

DIVI BRĪNUMLĪDZEKĻI :

 
DIVI BRĪNUMLĪDZEKĻI :
KARDAMONS un arī KRUSTNAGLIŅA ir lieliska alternatīva ko košļāt pēc ēšanas vai starp ēdienreizēm. Kardamonā esošais cineols maigi nogalina mutē esošās patogēnās baktērijas, kas var izraisīt nepatīkamu smaku no mutes.
Samazina palielinātu asinsspiedienu – kas par iepriecinājumu visiem aktīviem un stresa pilniem cilvēkiem! Lai gan šo eksperimentu veica dzīvniekiem, rezultātā tikai noskaidrots, ka tiem, kas saņēma vislielāko devu kardamona, asinsvadu sien...iņas visvairāk atslābinājās, kā rezultātā kritās asinsspiediens, papildu efekts – palielinājās diurēze. Praktiski un faktiski tas darbojas labāk nekā asinsspiedienu samazinošās zāles.

Mazina smagu astmu, Vācijā tika veikts eksperiments ar 32 cilvēkiem, kam bija smaga astma un kas lietoja glikokortikoīdus. Visus sadalīja divās daļās, vienai no tām deva jau pieminēto cineolu, otra palika bešā. Jau pēc diviem mēnešiem grupa, kas lietoja cineolu, lietoja par 36% mazāk steroīdu. Jāsaka, ka otrai grupai samazinājums bija tikai 7%. Varbūt kāds slepus lietoja kardamonu.
Tā viņi pēta un pēta šīs maģiskās garšvielas īpašības. Tikmēr mēs varam šo augu izmantot savā virtuvē, un ne tikai.

Kardamons ajurvedas aptieciņā
Mīļotais kardamons spēj izlīdzināt satrauktās došas, jo tam piemīt viegla un satviska daba. Īpaši vērtīgs karstajām Pittām – tas atvēsina kā vēsa vēja brīze svelmainā vasarā. Kardamons īpaši efektīvi iedarbojas uz ķermeņa kanāliem, kas kontrolē GREMOŠANU, ELPOŠANU, ASINSRITI un NERVU sistēmu. Nedaudz sanskrita terminu no Caraka Samhitas (senākās ājurvēdas grāmatas), lai asinās prāts.

Dīpana – stimulē gremošanu
Pācana – gremošanai labvēlīgs
Šūlaprašamana – mazina gremošanas spazmas un sāpes
Kāšahara – apstādina klepu