pirmdiena, 2015. gada 6. aprīlis

Dzīvības sakne ingvers. Tā vērtīgās un veselīgās īpašības.

 

Ingveru jau no neatminamiem laikiem dēvē par dzīvības sakni. Tā unikālās īpašības pazīstamas jau vairāk kā trīs tūkstošus gadu, bet ingvera aromāts un garša tiek augstu vērtēta un pat slavināta. Kultivēt pirmie augu sāka Ziemeļindijas iedzīvotāji, līdz tam brīnumainās formas sakņaugs tika izmantots kā naudas vienība. Ar ko tad ir tik ievērojama šī "valūtas" sakne?
Ingvers – augs, par kuru cilvēki dzirdējuši, taču tikai retais spēj nosaukt kaut vienu šī auga īpašību un vēl mazāk to cilvēku, kas šo brīnumaino augu(precīzāk auga sakni) lieto uzturā. Taču šī auga sakne ir viens no retajiem veselīgajiem augiem, ko var iegādāties Latvijā par nieka santīmiem, saņemot pretī ļoti daudzās šī auga ārstnieciskās un enerģētiskās īpašības, kurām veselības uzlabšanas un vitamīnu ziņā savā veidā mazliet pielīdzināms tikai mūsu pašu Latvijā audzēts burkāns. Kā arī šis augs ieņem 5. vietu starp 30 visbiežāk lietotajiem pārtikas un ārstniecības augiem Austrumu tradicionālajā medicīnā.
  • Ingvers ir patiesi unikāls augs, kura sastāvā ietilpst milzīgs vitamīnu, minerālu un dažādu citu cilvēka organismam vērtīgu vielu daudzums. Ēteriskā eļļa, ko satur šī sakne, piedod ingveram īpašo dedzinošo garšu un sīvo aromātu. Uz šodienu ingvers tiek izmantots kulinārijā (kā piedeva dažādiem ēdieniem, tējām, alum un pat ievārījumiem), medicīnā, dietoloģijā un kosmetoloģijā. Savukārt, ingvera ēteriskā eļļa plaši tiek pielietota aromterapijā psihoemocionālu traucējumu kompleksai ārstēšanai.
Un kaut arī ingvers ir ļoti vērtīgs un veselībai noderīgs augs, lietot to nav ieteicams grūtniecības un zīdaiņa barošanas ar krūti periodā, pie kuņģa- zarnu trakta saslimšanām, čūlainā kolīta un kuņģa čūlas gadījumā vai arī, ja ir stiprs drudzis vai divertikuloze. Kā blakusparādības tiek minētas alerģiskas reakcijas, caureja, slikta dūša un vemšana. Tādos gadījumos, protams, ingvera lietošana jāpārtrauc.
Ārstnieciskās ingvera īpašības un tā pielietojums tautas medicīnā
Ingveram piemīt tik plašs ārstniecisko īpašību saraksts, kā nevienai citai garšvielai. Tas stiprina imunitāti, kas ir īpaši svarīgi aukstajā gada laikā, ir efektīvs pie saaukstēšanās slimību simptomiem (klepus, sāpēm kaklā, gripas), tiek pielietots bronhiālās astmas ārstēšanai, samazina asinīs holesterīna līmeni, noņem muskuļu sāpes un sāpes locītavās, stimulē vairogdziedzera darbību, samazina arteriālo spiedienu, likvidē krampjus kritisko dienu laikā un palīdz pie vairuma daudzu citu vainu un saslimšanas.
Piemēram, Ķīnā ingveru izmanto jūras slimības, potences un neauglības ārstēšanai. Ķīnas zinātnieki atzīmē- ja pakošļāt mutē svaiga ingvera saknes gabaliņu pēc ēšanas, tad var izbēgt no problēmām, kas saistītas ar mutes dobumu un atsvaidzināt elpu.


Ja jūs nomoka zobu sāpes, kārtīgi sakošļājiet nelielu ingvera saknes gabaliņu un pielieciet to pie sāpošā zoba, tas palīdzēs mazināt sāpju sajūtu.
Ja jums izveidojies furunkuls, uzlieciet uz iekaisušās vietas smēri, ko pagatavo no ūdens, pustējkarotes kurkuma un ingvera.
Ingvera vanna palīdzēs pret nogurumu:10 g ingvera pārslas rūpīgi ietiniet marlē un uzvāriet 1 litrā ūdens. Iegūto novārījumu kopā ar marles maisiņu ielejiet ar ūdeni piepildītā vannā.
Ingvers novājēšanai
Ingvers ir arī efektīvs līdzeklis novājēšanai. Tam piemīt īpašība stimulēt un paātrināt vielmaiņas procesus, kā arī izvadīt no kuņģa toksīnus. Atbrīvoties no liekajiem kilogramiem jums palīdzēs ingvera tēja. Taču šeit ir divi svarīgi momenti: pirmkārt, tēju nav vēlams dzert vakaros pirms gulētiešanas (tā pāŗak uzmundrina) un, otrkārt, ja izdzert ingvera tēju pirms ēšanas, ir iespējams nomākt bada sajūtu un apvaldīt apetīti. Ir vairākas tējas pagatavošanas receptes:
1. Sastāvdaļas: 2 ēdamkarotes uz rupjās sakņu rīves sarīvēta ingvera, 1/4 glāze svaigi izspiestas citrona sulas, medu- pēc garšas.
Visas sastāvdaļas ievietojiet 1 litra tilpuma traukā un pārlejiet ar vārošu ūdeni. Atstājiet uz 1 stundu, lai ievelkas, tad baudiet šo aromātisko tēju. Taču, ja neesat pieraduši dzert šādu tēju, esiet uzmanīgi, jo pat no pusglāzes var sākties karstuma viļņi.

2. Sastāvdaļas: 15-20 g ingvera saknes, citronmelisa, piparmētra, citrons un medus pēc garšas.
Ingvera sakni sagrieziet sīkos gabaliņos, pārlejiet ar glāzi silta ūdens un vāriet aptuveni 15 minūtes. Iegūtajam novārījumam pievienojiet pārējās sastāvdaļas un baudiet tonizējošā dzēriena garšu.

3. Sastāvdaļas: aptuveni 4 cm liels notīrīts ingvera saknes gabaliņš un 2 ķiploka daiviņas.
Sagrieziet ingveru sīkās loksnītēs un kopā ar ķiploku ievietojiet divlitrīgā termosā, pārlejiet ar vārošu ūdeni un atstājiet ievilkties, pēc kā gatavais šķidrums jānokāš un pamazām jāizdzer vienas dienas laikā.

4. Pietiks arī ar to, ja tējas pagatavošanai tējkannā pie parastās zaļās tējas pievienosiet šķipsniņu sausa ingvera un pagaidīsiet 20-30 minūtes, lai tēja ievelkas. Tad varat to dzert.
Ingvers kosmetoloģijā
Tonizējoša ingvera- medus maska sejai
Sastāvdaļas: medus un šķipsniņa sausa malta ingvera.
Abus produktus sajauciet vienmērīgā masā, uzklājiet uz sejas un kakla, pēc 10 minūtēm nomazgājiet ar vēsu ūdeni.

Atjaunojoša ingvera maska
Sastāvdaļas: 3 cm liels notīrīts ingvera saknes gabaliņš, 1/4 glāze svaigu piparmētru lapiņu, 1 glāze svaigu spināta lapiņu, 1 banāns, 3 ēdamkarotes medus.
Ingveru, spinātus un piparmētras sasmalciniet blenderī, tad pievienojiet banānu un medu. Iegūto masu klājiet uz sejas, paturiet 20 minūtes, tad noskalojiet ar siltu ūdeni.

Ingvera un granātābolu maska sejai
Sastāvdaļas: 2 ēdamkarotes sarīvēta svaiga ingvera un granātābola sula.
Abas sastāvdaļas samaisiet viendabīgā masā un uzklājiet uz sejas uz 20 minūtēm, pēc tam noskalojiet ar remdenu ūdeni.

Ingvera maska taukainai sejas ādai
Sastāvdaļas: 1 ēdamkarote balto mālu un ingvera, kumelīšu un zaļās tējas maisījuma ekstrakts (izvilkums).
Siltā augu izvilkumā izšķīdiniet balto mālu un iegūto maisījumu uzklājiet uz tīras sejas ādas, pēc 15 minūtēm nomazgājiet ar remdenu ūdeni.

Ingvera maska matiem
Sastāvdaļas: 4 ēdamkarotes ingvera sulas, 2 ēdamkarotes malta ingvera.
Kārtīgi sajauciet abus produktus un uzklājiet uz matiem, rūpīgi ierīvējot iegūto masu matu saknēs. Pēc stundas matus izmazgājiet.

Ingvera vanna ādas krāsas uzlabošanai
Sastāvdaļas 1 ingvera sakne, apelsīni, 1 tējkarote medus un 3 ēdamkarotes ehinācijas izvilkuma.
Vispirms sarīvējiet ingveru, puslitrā ūdens ielejiet ehinācijas izvilkumu un izspiediet no apelsīniem sulu. Visas sagatavotās sastāvdaļas, ieskaitot medu, pievienojiet ūdenim, kas iepildīts vannā.

Ingvera sakne pie mums ienākusi no Austrumiem, to iesaka sievietēm, kuras vēlas atbrīvoties no liekā svara.
Ingvera sakne pēc tibetiešu uzskatiem, pieskaitāma pie "karstajiem" produktiem, kas uzlabo vielmaiņu, silda un stimulē asinsriti. Mūsdienu medicīna apgalvo, ka ingvera saknes iedarbība, metabolisma procesu pastiprināšana notiek, pateicoties ēteriskajām eļļām.Turklāt ingvera sakne aizkavē organisma novecošanos, tāpēc būtu jānodrošināa patstāvīgu ingvera lietošanu.
Jau senajā Grieķijā un Ķīnā ingvers bija pazīstams ne tikai kā garšviela, bet arī kā ārstniecības augs. Tas mūsu senčiem atviegloja ciešanas gan pēc pārmērīgas uzdzīves, gan jūras slimības gadījumā.
1 grams ingvera palīdz pret sliktu dūšu labāk, nekā 100 miligrami sintētisko medikamentu, turklāt tam nav blakus efektu. Ingvers arī mazina vemšanu un nelabumu pēc operācijas vai ķīmijterapijas. Tiesa, tad jāņem vērā, ka tas mēdz samazināt asins recēšanas spēju, kas var būt nevēlami.
Receptes tievēšanai
  • Plānās šķēlītes sagriežam ingvera sakni, liekam termosā un pārlejam ar vārošu ūdeni. Ja ēdam, kā parasti, tēju arī dzeram jebkurā laikā, ja tiek ievērota diēta, tad pusstundu pirms ēšanas.
  •  Ingvera saknes šķēlītes pārlejam ar ūdeni un uz lēnas uguns vāram 25 minūtes, tad atdzesējam līdz istabas temperatūrai, pievienojam medu un citronu. Holivudas zvaigznes šim novārījumam pievieno vēl citus augus, piemēram Demija Mūra ingvera tējai pievieno medu, citronu un piparmētru vai melisas lapiņas. Nieru un urīnceļu darbības uzlabošanai, ieteicams tējai pievienot brūkleņu lapas.
  • Recepte svara samazināšanai - 1 daļa ķiploku, ingvera, ūdens.
Ieteicams ingvera saknes tēju nelietot uz nakti, tā ir ļoti uzmundrinoša.


http://www.delfi.lv/vina/skaistumkopsana…


Skaistums & Veselība

Ingvera sakne svara zaudēšanai

19.07.2012komentāri (3)
Ingvera sakne pie mums ienākusi no Austrumiem, to iesaka tem, kas vēlas atbrīvoties no liekā svara.
 Ingvera sakne pēc tibetiešu uzskatiem, pieskaitāma pie " karstajiem"  produktiem, kas uzlabo vielmaiņu, silda un stimulē asinsriti. Mūsdienu medicīna apgalvo, ka ingvera saknes iedarbība, metabolisma procesu pastiprināšana notiek, pateicoties ēteriskajām eļļām.Turklāt ingvera sakne aizkavē organisma novecošanos, tāpēc būtu jānodrošināa patstāvīgu ingvera lietošanu.
     Jau senajā Grieķijā un Ķīnā ingvers bija pazīstams ne tikai kā garšviela, bet arī kā ārstniecības augs. Tas mūsu senčiem atviegloja ciešanas gan pēc pārmērīgas uzdzīves, gan jūras slimības gadījumā.
    1 grams ingvera palīdz pret sliktu dūšu labāk, nekā 100 miligrami sintētisko medikamentu, turklāt tam nav blakus efektu. Ingvers arī mazina vemšanu un nelabumu pēc operācijas vai ķīmijterapijas. Tiesa, tad jāņem vērā, ka tas mēdz samazināt asins recēšanas spēju, kas var būt nevēlami.
                     Receptes tievēšanai
1.Plānās šķēlītes sagriežam ingvera sakni, liekam termosā un pārlejam ar vārošu ūdeni. Ja ēdam , kā parasti, tēju arī dzeram jebkurā laikā, ja tiek ievērota diēta, tad pusstundu pirms ēšanas.
2. Ingvera saknes šķēlītes pārlejam ar ūdeni un uz lēnas uguns vāram 25 minūtes, tad atdzesējam līdz istabas temperatūrai, pievienojam medu un citronu.
   Holivudas zvaigznes šim novārījumam pievieno vēl citus augus, piemēram Demija Mūra ingvera tējai pievieno medu, citronu un piparmētru vai melisas lapiņas.Nieru un ūrīnceļu darbības uzlabošanai, ieteicams tēkai pievienot brūkleņu lapas.
3. Recepte svara samazināšanai - 1 daļa ķiploku, ingvera un 20 daļas ūdens.
            Ieteicams ingvera saknes tēju nelietot uz nakti, tā ir ļoti uzmundrinoša.
......
Sa­stāv­da­ļas: 250 g mil­tu, 125 g svies­ta, 150 g cu­ku­ra, pa­ci­ņa va­ni­ļas cu­ku­ra, 4 olas, in­gve­ra sak­ne, 4 g ir­di­nā­tā­ja, 150 g rūg­tās šo­ko­lā­des, 200 g ro­zī­ņu, kum­kvats, eļ­ļa.


Pa­ga­ta­vo­ša­na: in­gve­ra sak­ni no­tī­ra, sa­rī­vē uz rī­ves un ko­pā ar olām pie­vie­no svies­tam ar cu­ku­ru. Kār­tī­gi sa­pu­to, pie­vie­no mil­tus, va­ni­ļas cu­ku­ru un ir­di­nā­tā­ju. Iz­vei­do ne pā­rāk bie­zu ma­su. Šo­ko­lā­di sa­smal­ci­na uz rī­ves. No­liek ma­lā 3 līdz 4 ēdam­ka­ro­tes šo­ko­lā­des, bet pā­rē­jo ko­pā ar ro­zī­nēm pie­vie­no mīk­lai, rū­pī­gi sa­mai­sa. Ie­smē­rē pan­nu ar eļ­ļu, liek uz tās vien­mē­rī­gi mīk­lu 1 cm bie­zu un cep ce­peš­krās­nī 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā 20 līdz 25 mi­nū­tes. Iz­ņem no ce­peš­krāsns un uz­kai­sa sa­rī­vē­tu šo­ko­lā­di. Ļauj, lai ce­pums maz­liet at­dziest. Sa­griež to kvad­rā­tos, trij­stū­ros vai rom­bos. Ro­tā ar kum­kva­tu vai jeb­ku­rām žā­vē­tām ogām.  
...........................................................................................................................................................................................


Ingvers – brīnumlīdzeklis pārtikā un medicīnā?



Ingvers – augs, par kuru cilvēki dzirdējuši, taču tikai retais spēj nosaukt kaut vienu šī auga īpašību un vēl mazāk to cilvēku, kas šo brīnumaino augu(precīzāk auga sakni) lieto uzturā. Taču šī auga sakne ir viens no retajiem veselīgajiem augiem, ko var iegādāties Latvijā par nieka santīmiem, saņemot pretī ļoti daudzās šī auga ārstnieciskās un enerģētiskās īpašības, kurām veselības uzlabšanas un vitamīnu ziņā savā veidā mazliet pielīdzināms tikai mūsu pašu Latvijā audzēts burkāns. Kā arī šis augs ieņem 5. vietu starp 30 visbiežāk lietotajiem pārtikas un ārstniecības augiem Austrumu tradicionālajā medicīnā.


Ingvers pēc izskata ir gaiši bēšā, brūnganā krāsā ar nedaudz šķiedrainu un dzeltenu vidu. Svaigā veidā Ingvera sakne ir ļoti patīkama pēc smaržas, taču garšo daudz asāk, kā smarža varētu maldināt. Svaigā veidā, uzliekot un paturot ingveru uz mēles, tas spēj radīt mazliet kodīgu un minimāli paralizējošu efektu. Svaigā veidā Ingveru nevajadzētu uzglabāt ledusskapī ilgāk par 1 mēnesi. Kaltētā veidā šis augs ir asāks pēc smaržas un daudz koncentrētāks pēc garšas. Kaltētu ingveru ledusskapī nevajadzētu uzglabāt ilgāk kā 1 gadu.
Ingvers tiek ievests no Centrālās Āzijas un Dienvidāzijas valstīm, kur tas tiek audzēts tam augšanai atbilstošā tropiskā klimatā. Visvērtīgākais no šī auga ir tā sakne, kurai piemīt apbrīnojami liels skaits veselīgu un ārstniecisku īpašību, pie kurām pieskaitās tādas spējas, kas palīdz stimulēt asinsriti, uzlabot žultspūšļa darbību, noņemt sāpes vai spazmas(var iedarboties arī kā labs pretsāpju līdzeklis sievietēm sāpīgu mēnešreižu gadījumā) un pozitīvi iedarbojās uz seksuālo vēlmi, tādējādi šis augs ļoti bieži tiek lietots ‘’mīlas dzērienos’’, taču šīs minētās ir tikai dažas no ingvera īpašībām.
Ja vēlme uzzināt vairāk par to, ko piedāvā šis brīnumainais augs, tad noteikti interesēs raksts par ingvera iedarbību uz ķermeni, kā arī vēl šis tas par ingvera lietošanu uzturā.