ceturtdiena, 2012. gada 1. marts

Intervija ar Pēteri Kļavu


Dievs Daba Darbs
Daži viņu salīdzina ar dakteri Hausu no populārā TV seriāla, jo reanimatologs Pēteris Kļava augstākā līmeņa profesionālismu apvieno ar pievilcīgu ārieni un veselīgu ironiju. Arī viņš nereti manīts televizora ekrānā, jo savulaik vadījis LTV raidījumu Šeit un tagad. «No dzīves es neko nesaprotu, no nāves gan,» atzinis Kļava, kurš jau vairāk nekā 20 gadu strādā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Reanimācijas nodaļā un nereti bijis spiests aci pret aci saskarties ar nāvi. Tas viņu rosināja aizdomāties par garīgām lietām, tādēļ Kļava ir ne tikai ārsts, bet arī augstāko matēriju pētnieks, kura interešu lokā ietilpst cilvēka apziņas noslēpumi, dzīve pēc nāves, reinkarnācija, budisma un lamaisma atziņas. Skeptiķiem šķiet, ka brīžiem Kļava pārāk aizrāvies ar neparastām teorijām, kuru popularizēšana vairoja viņa slavu Latvijas ezoteriskās literatūras cienītāju aprindās. Taču viņš negrasās taisnoties par saviem uzskatiem.
Kļava bija viens no sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, kas nesen devās uz Rīgas pili, lai parakstītu viņa domubiedra Jura Rubeņa ierosināto Labas gribas manifestu. Kļava uzskata, ka referenduma kaislības situšas pārāk augstu vilni, tādēļ tagad visiem kopā jādomā, kā dzīvot tālāk un kopīgiem spēkiem veidot mūsu valsts nākotni. Latvija viņam ir kā mīļš bērns, ko ik pa laikam nākas arī sarāt un uzpasēt, lai neiedzer kanalizācijas cauruļu tīrāmo līdzekli.
Kad parakstījāt Labas gribas manifestu, teicāt, ka «valoda ir dievišķā gara izteiksmes veids» un šis manifests ir «kosmiskās atbildības akts». Ko jūs ar to domājāt?
 
Cilvēku raksturo apziņa, spēja apzināties realitāti. Valoda ir apziņas izteiksmes veids. Mūsu tautasdziesmās iekļautas ļoti spēcīgas zināšanas, lai gan mūsdienās tās varbūt ir piemirstas un degradētas, piemēram, līgošana bieži vien degradēta līdz alus dzeršanai. Manuprāt, pasaulē ir tikai divas vai trīs nācijas, kas saglabājušas zināšanas par lietu dabu. Latviešiem jāapzinās neiedomājamais potenciāls, kas viņos iekodēts. Kā rakstīja Anna Brigadere: Dievs, Daba, Darbs. Labas gribas manifests mudina latviešus saņemties. Jā, varbūt tas skan drusciņ bērnišķīgi — dzīvosim ar krieviem draudzīgi. Bet tas nav slikti.
Manifesta autori mudina «nereaģēt agresīvi uz agresiju, ko pauž radikāli un neiecietīgi cilvēki». Vai mums jādara, kā mācījis Jēzus Kristus — ja tev sit pa vienu vaigu, pagriez otru?
Pagriezt otru vaigu nav liela māksla; tas ir vieglākais, ko var izdarīt. Šajā ziņā es oponēju Kristum. Pirmkārt, nevajag pieļaut, ka tev iesit. Tas liecina, ka tev pietrūkst izglītības.
Patiesībā Lindermans palīdzēja uzrādīt latviešu vājo vietu. Krieviem ir teiciens: tāpēc jau ir līdaka, lai asarīši negulētu! Latviešiem vajag kādu satricinājumu, lai sāktu rīkoties. Kamēr zibens nesper, krustu nepārmet. Šis provokatīvais referendums bija ne jau tautai. Bet lai tie gudrie prāti, kas mums vēl ir, saprot, ka jāmaina komunikācija un pārvaldes sistēma, likumdošana.
Prezidents jau rosināja, ka vajagot jaunu Satversmi.
Jā, viņam ir daudz labu plānu. Bet tādus lēmumus būs ļoti grūti Saeimā pieņemt. Idejas jāaizstāv ar ilgtspējīgu stratēģiju, nevis pārliecību un ambiciozu kliegšanu, kam nav seguma. Tā ir Latvijas slimība, ko vajag diagnosticēt un tālāk nepieļaut.
Esat teicis, ka Latvija ir kā «inficēts dators», ko varētu restartēt ar manifesta palīdzību, izdzēšot visu lieko. Kas būtu izdzēšams un ko vajadzētu saglabāt?
Mums ir bagātīgs mantojums, bet tas nav aktivizēts. Tas glabājas kā slepens katalogs datorā, kam ikdienas lietotājs nevar piekļūt. Tas vēsta par augstāko dzīves jēgu.
Gadsimtu gaitā latvieši ir pārcietuši zviedru, vācu, padomju infekcijas, tagad mums ir Rietumu infekcija. Mēs visu laiku esam bijuši kā Vella kalpu personāži, kas skrien un piedāvā savas atslēgas kādam citam, lai tas atslēgtu viņu pili. Tagad latvieši apvienojās, sajuta savu pašapziņu, taču mums nevajadzētu sēsties pie alus kausa un lielīties: «Redz, cik mēs esam stipri!» Tas būtu infantili primitīvais līmenis. Mūsu bāleliņi, kas vārdos ceļas un krīt par Latvijas tautu, patiesībā izdara savai tautai lāča pakalpojumu. Ja mēs tagad mēģināsim atriebties krieviem, tas liecinās par viduslaiku domāšanu. Nav šaubu, ka Latvijā jābūt vienai valsts valodai. Taču, lai mūsu valsts attīstītos, nepietiek ar šauri nacionālu populismu.
Pēc referenduma izskanēja tēze, ka politiķiem jānosaka divu nedēļu klusēšanas periods — lai runā sabiedriskas organizācijas un mācītāji. Taču politiķi nespēj paklusēt.
Es domāju, ka politiķiem jāierāda viņu vieta, līdzīgi kā tas notiek ar suņiem. Tu esi tautas kalps, sēdi pie ķēdes un nevaukšķi! Tu esi kalps, nevis kungs! Jēdzieni «tautas attīstība» un «godaprāts» viņiem ir sveši. Katrs pārstāv kaut kādu ambiciozu frakciju, kāpj tribīnē tikai aplikt otru.
Vai no politiķiem varam sagaidīt arī svaigas idejas?
Nevar vadīt kuģi, ja katrs apkalpes loceklis grib stūrēt uz citu pusi. Nepieciešama sinhronizācija. Katra latviešu un krievu partija piedāvā doties uz citu pusi, tādēļ mūsu kuģis tikai riņķo pa apli. Uz šī kuģa katrs grib būt kapteinis un visi zina, kā tas būtu jāvada. Manuprāt, jāmaina valsts pārvaldes struktūra. Mums nav vajadzīgi 100 neizglītoti deputāti. No tiem, kas tur ir, Saeimā varētu būt ne vairāk kā 15 procenti. Ar tiem, profesionāļiem, arī pietiktu.
Vai ir cerība, ka nākotnē stāvoklis uzlabosies?
Šis referendums parādīja tautas vienotību un milzīgo potenciālu. To vajadzētu izmantot. Kur ir mūsu jaunlatvieši? Jaunie latvieši, izglītotie puiši un meitenes, kur jūs esat? Jums šī valsts būs jāvada tālāk.
Vai nav tā, ka mūsdienu jaunlatvieši sapņo nopelnīt miljonu, nevis savākt pilnu skapi ar dainām?
Bagāti cilvēki veido valsti, viņi rada sakārtotu un bagātu vidi, kas izplatās tālāk. Bagātība nav nekas slikts. Cita lieta, kā šī bagātība iegūta un kā tiek izmantota. Manuprāt, lielisks piemērs ir Somija: maza valsts, bet paskatieties, kā viņiem izdevies visu sakārtot. Somi būvē kuģus, ražo modernāko elektroniku. Vai tad mēs esam sliktāki? Kāpēc pie mums tas nav noticis?
Somijai nenācās pārciest 50 gadu ilgu padomju okupāciju.
Latvijai ir bail no Krievijas, un šīs bailes izpaužas nepareizā politikā pret krieviem. Mums pie Putina būtu jābrauc ar šņabi un jāsarunā lietas, nevis jātēlo baigie NATO veči. Krievi pērk zemi un mājas Jūrmalā, gatavi investēt šeit desmitiem miljonu. Viņiem ir vajadzīga Eiropas sajūta. Vai būtu labāk, ja krievu vietā būtu ķīnieši vai musulmaņi? Mums jāsaprot, ka krievi šeit ir un paliks. No konfrontācijas nevienam nebūtu nekāda labuma. Mūsu pretinieks ir ļoti spēcīgs: gan iekšējais, gan ārējais pretinieks. Iekšējais ir mūsu pašu aprobežotība, bet ārējais pretinieks ir bijusī padomju impērija. Mums jāmāk gudri sadarboties ar šo pretinieku un nevajag visu laiku kaitināt lielo kaimiņu. Krievijai tā ir milzīga sāpe: pazaudēts tāds kumoss! Un to sāpi viņi nevar piedot. Taču caur viņu sāpi un mūsu sāpi jāmācās komunicēt jaunā līmenī. Bet šis koridors, kā draudzēties, jānosprauž gudrāk, nekā tas darīts līdz šim.
Vai tad šajā ziņā vispār iespējams kompromiss? Latvija vai nu ir, vai nav neatkarīga valsts.
Neatkarība ir relatīva lieta. Kā tu vari būt brīvs, ja esi miljardiem lielos parādos? Kā vari būt neatkarīgs, ja tev nav savas armijas, kas var stāvēt pret kodolraķetēm? Neatkarība ir tad, ja valstī ir daudz neatkarīgu, gudri domājošu cilvēku. Tāpēc es esmu par profesionālismu. Medicīnā nevar tikai gudri runāt, tur jādara konkrēts darbs — jāoperē, jāizgriež audzējs, jāizrauj zobs. Bet politikā var tikai runāt. Manuprāt, nepieciešams ieviest Saeimas deputātu sertifikāciju, līdzīgi kā tiek sertificēti ārsti. Kandidātiem būtu jāsaņem izziņa no psihiatra, psihologa, izziņa par profesionālo darbību. Ārstu vidē taču kuru katru nepielaiž pie smadzeņu operācijām! Bet mūsu politika drīzāk līdzinās nostāstiem par Krieviju, kur frizieris pabeidzis pusgadu ilgus kursus un kļuvis par plastikas ķirurgu. Mūsu politikā ir daudz diletantu. Bez zināšanām, bet ar lielām ambīcijām. Un tādi nosaka Latvijas nākotni!
Varbūt Saeima ir mūsu sabiedrības spogulis, jo kurš gan cits ievēlēja šos deputātus? Vēlētāji balso par tiem, kas vislabāk pārstāv viņu uzskatus.
Atcerēsimies, kā Hitlers nāca pie varas. Tam bija dažādi iemesli, bet galvenais bija tas, ka katrā vācietī sēdēja mazs Hitleriņš. Mazs, stulbs, kompleksains vīriņš, kurš gribēja varu pār citiem. Tādēļ ir tik svarīgi, lai sabiedrības gudrākā un izglītotākā daļa vērstos pret visām šīm nejēdzībām. Latvijā tādu cilvēku ir daudz, bet pārāk bieži viņi ir palikuši malā. Tieši viņiem būtu jāvada valsts, nevis jāskatās no malas.
Tādiem cilvēkiem nereti pietrūkst ambīciju, lai darbotos politikā.
Taisnība. Tur jābūt ambīcijām, kam turklāt ir segums. Jo cilvēks kļūst dievišķāks un apgarotāks, jo mazāk viņam ambīciju.
Daudzi gudrākie prāti nevēlas iesaistīties politikā, jo apzinās, ka pēc ievēlēšanas Saeimā tauta viņus lamās tāpat kā visus iepriekšējos.
Vēlēšanu sistēma ir jāmaina. Tagad mums ir tā, ka slimnieki balso par citiem slimniekiem, cerot, ka tie viņiem palīdzēs izārstēties. Paši nosaka sev ārstēšanās metodes. Vara pieder tautai, bet tauta visu laiku kāpj uz vieniem un tiem pašiem grābekļiem. Tauta ir kā sieviete, kas mīl ar ausīm. Viņa klausās: «Ak, cik viņš skaisti runā!» Bet neatbildēts paliek daudz svarīgāks jautājums: kāda ir šī cilvēka būtība. Manuprāt, deputātu atlasē nepieciešams cits princips. Piemēram, profesionālās apvienības (juristu, ekonomistu, ārstu u.c.) no sava vidus izvirzītu cilvēkus, par ko tauta varētu balsot. Protams, arī tagad Saeimā ir profesionāli cilvēki, bet viņiem traucē strādāt, jo citiem ir svarīgāk «bīdīt lietas».
Vai tad 20 gadu laikā nekas nav mainījies?
Mēs vēl tikai mācāmies. Medicīnā nav nekas neparasts, ka sākumā, kad tiek izmēģināta jauna ārstniecības metode, pirmie pacienti nomirst. Pagājušogad mēs nobalsojām par Saeimas atlaišanu. Tas man atgādināja Spartaka laikus: vergi sacēlās pret vergturiem, ko nomainīja citi vergturi. Taču problēmas būtība nav vergturos, bet gan pašos vergos. Tās ir mūsu tautas alkas pēc iespējas ātrāk tikt pie labās dzīves.
Daudzi nevēlas gaidīt labākus laikus un pārceļas uz citām zemēm, kur viss jau sakārtots.
Vienmēr būs daļa cilvēku, kas gatavi meklēt laimi ārzemēs. Taču jāskatās uz faktoriem, kas to veicina. Mēs labi saprotam, ka Latvijā šo gadu laikā notikušas nenormālas lietas. Piemēram, milzu nauda tika iztērēta, lai glābtu divus cilvēkus, kas izputināja banku. Tas liecina, ka mūsu valsts pamati ir nedaudz iepuvuši. Rietumos arī «vergs» ir paēdis, tur nav daudz bagāto un nabago, bet ir normāla vidusšķira. Visiem «vergiem» ir mājas un mašīnas, arī «vergu» dzīve ir sakārtota.
Latvijā mēs neesam ne sociālismā, ne kapitālismā, drīzāk esam iestrēguši feodālismā. Arī pasaules kolektīvā apziņa nav izaugusi līdz līmenim, kāds bija kaut vai inku kultūrai. Viņiem jau bija gandrīz komunisms. Tā bija teokrātiska valsts, kur valdīja priesteri un viss bija vērsts uz indivīda garīgo apzināšanos. Arī mums Latvijā nav iespējamas kvalitatīvas izmaiņas, ja nebūs garīgā pamata. Pašlaik ir tā: tie, kam ir izglītība, paverdzina citus, kam nav izglītības. Ja tev ir izglītība, tu veido sistēmu; ja tev nav izglītības, tu pakļaujies sistēmai. Tieši tādēļ Lielbritānija savulaik pakļāva sev visu pasauli, jo viņiem bija izglītība un zināšanas.
Latviešiem trūkst izglītības?
Gadsimtu gaitā latvieši ir baidīti un sisti, mocīti un izvesti. Mums ir grūti pārvarēt savas pagātnes fobijas, taču pretējā gadījumā mēs nevaram attīstīties. Lai pārvarētu psiholoģisko barjeru, nepieciešama izglītība.
Šobrīd mēs nevaram uztaisīt ne BMW, ne modernākās mikroshēmas, jo pietrūkst izglītības. Latviešiem ir Dziesmu svētki, hokejs un alus, bet ar to nepietiek tautas attīstībai. Izglītība ir vienīgais, kas var pacelt Latviju. Tas varētu būt mūsu galvenais bizness. Es prezidentam piedāvāju uzaicināt no ārzemēm spēcīgu ekspertu komandu, kas novērtētu mūsu stāvokli. Līdzīgi kā reanimācijā, kad ieved pacientu, viņa ārstēšana jāveic sistēmiski. Nepietiek uzkrāsot viņam uz vaigiem Latvijas karogu, ielikt rokās hokeja nūju un teikt: «Tagad celies augšā!»
Daudzi joprojām gaida, ka valdība visu izdomās un izdarīs viņu vietā.
Es jums pastāstīšu mazu piemēru: dzīvoja kāds bagāts vīrs, kuram bija meita. Viņa saka: «Kad izaugšu liela, nodarbošos ar labdarību, palīdzēšu nabagiem!» Tēvs atbildēja: «Bet, meitiņ, tu vari sākt jau tagad. Aizej pie kaimiņiem un sarunā, ka tu viņiem nopļausi mauriņu. Nopelnīsi naudiņu, ko varēsi atdot nabagiem.» Meita tā arī izdara, vaiga sviedros nostrādā vienu nedēļu, otru. Beigās aiziet pie tēva un saka: «Tēt, klausies, lai viņi paši iet pļaut to zāli!» Meitene atbrīvojās no filantropijas tieksmēm, jo saprata, ka tie nabagi nemaz negrib strādāt. Tādēļ es uzskatu, ka šāda labdarība ir kaitīga. Visam pamatā ir darbs un zināšanas.
Latvijā netrūkst izglītotu cilvēku, kas smagi strādā, piemēram, par ārstiem vai skolotājiem, bet nopelna daudz mazāk nekā kāds valdes loceklis, kas reizi mēnesī ierodas uz sēdi.
Es arī strādāju reanimācijā un nopelnu mazāk nekā frizieris. Protams, arī friziera darbs ir vajadzīgs un viņš ir pelnījis labu algu. Taču es 11 gadu mācījos par ārstu, katru dienu cīnos par bērnu dzīvību. Tā nav normāla valsts, kur ir šāda situācija. Bet šo situāciju radīja paši bāleliņi, nevis kāds krievu Ivans vai Briseles ierēdņi. Slimība ir ieperinājusies pašos latviešos; tas ir padomju gēns, kas aizkavē mūsu attīstību.
Austrumu medicīna apgalvo, ka cīnās ar cēloņiem, kamēr Rietumu mediķi tikai ārstē sekas.
Es bieži apmeklēju reanimācijas nodaļas Latvijas novados, redzu gan slimos bērnus, gan mūsu mīļās mammītes un tētiņus, kas pieslēgti pie aparātiem, lai uzturētu viņus pie dzīvības. Gaiši cilvēki, skaistām acīm, sirmu galvu, bet viņu ķermenis ir pilnīgi nekopts: cilvēks ir daudz ēdis, uzbarojies, tagad ir slims un iet bojā. Ko tas līdz, ka tu esi mīļš cilvēks ar tīru dvēseli, ja neesi ievērojis elementāras lietas par sava ķermeņa kopšanu! Man ir sāpīgi uz to skatīties. Mūsu tauta ir mīļa, bet neizglītota.
Vai audzināt labāk ar burkānu vai pātagu?
Cilvēce ir audzināta tikai ar sodiem. Reglamentējošs sods gadsimtu gaitā veido kultūru, smadzeņu ģenētiskos pieradumus. Kā citādi šo biomasu audzināt? Tikai ar sodu. Ja nometīsi pie Niagaras ūdenskrituma izsmēķi vai bundžiņu — 5000 dolāru sods! Metīsi? Filmā Komisārs Reksis esat redzējuši — cik gudrs vilku suns! Domājat, viņš tāds izaudzināts tikai ar burkānu? Abi ir jāizmanto. Saprāta robežās. Viss jāskatās kontekstā. Bērns applaucējies — lai vecāki apmaksā daļu ārstēšanas izdevumu. Bērns nav vainīgs, viņam nebija jāapdeg. Bet pie mums ir tā — bērns iedzer krotu (kanalizācijas cauruļu tīrīšanas līdzeklis Krot — red.), šausmīgi izdedzina iekšas. Vaicāju mammai, kā tas notika. Mamma atbild: viņš pats atrada un izdzēra! Viņa liek bērnam justies vainīgam. Nesaku, ka mātei jājūtas vainīgai, taču kaut mazliet jāuzņemas atbildība. Un šādos it kā sīkumos sākas Latvija.
Kas būtu jādara, lai uzlabotu Latvijas medicīnas sistēmu?
Daudzas valstis jau sen zina, kā tas jādara. Bet mēs mēģinām izgudrot jaunu velosipēdu, ar ko bāleliņi brauks pa saviem dubļu ceļiem. Mēs nevaram vienkārši pārņemt citu pieredzi, bet konsultanti mums noderētu. Es to teicu arī Valsts prezidentam. Konkrēts piemērs: pēcpadomju laikā ļoti daudz bērnu mira ar apdegumiem. Ārstējām kā padomju laikā — tinām, mumificējām, smērējām ziedes, nekas nelīdzēja. Gadā nomira desmitiem bērnu. Sapratām, ka nemākam viņus ārstēt. Tad radās iespēja braukt pie kolēģiem uz Ameriku, viņi brauca pie mums. Un iemācījāmies! Gada laikā bēdīgā statistika saruka līdz dažiem gadījumiem. Tā bija reāla palīdzība. Amerikāņi redzēja un teica arī mūsu valdībai, ka Latvijas medicīna ir kā viduslaikos, bērni izdzīvo tikai tāpēc, ka mums ir neatlaidīgi ārsti un māsiņas. Vēlāk, kad mūsu reanimācijas attīstībā, aparatūrā un izglītībā tika ieguldīta nauda, stāvoklis mainījās. Tikai tā notiek attīstība. Tas, kā mums visvairāk pietrūkst, ir ilgtspējīga stratēģija. Vismaz piecgades plāns kā padomju laikā. Nav mums tāda plāna. Mums trūkst spējas pieņemt lēmumus un atzīt savas kļūdas. Stīvens Hokings, pasaulslavens zinātnieks, var pateikt, ka viņa pētījumi 20 gadu garumā bijuši kļūdaini. Un tas ir normāli.
Mūsu politiķi nespēj pateikt: es kļūdījos. Viņi visu darījuši pareizi.
Latviju pārvalda kompleksaini diletanti. Bet kurš vīrietis atzīs, ka viņš ir kompleksains diletants? Kuram patiks, ja viņam pateiks: tev ir aprobežota apziņa, tev vēl jāattīstās?
Kāpēc jūs pārmetat tieši vīriešiem?
Tāpēc, ka visas ziepes Latvijā taisa vīrieši. Jebkurš var kļūdīties, bet kļūdas ir publiski jāanalizē, lai būtu attīstība. Tāpēc esmu par sertifikāciju, profesionālu zināšanu uzrādīšanu. Tas, ka esi ārsts, nenozīmē, ka vari būt labs ministrs. Vari būt ideāls neiroķirurgs, bet nevari vadīt nozari.
Vai atbalstāt ideju par tautas vēlētu prezidentu?
Jā, prezidents varētu būt tautas vēlēts. Bet atkal — kas viņu sertificēs kā atbilstošu? Lai kļūtu par prezidentu, jābūt nevainojamai reputācijai vismaz 20 gadu garumā — kāds bijis valstisks labums no šīs personības eksistences šajā teritorijā. Nevar ievēlēt par prezidentu tikai tāpēc, ka cilvēks atbraucis no Kanādas un skaisti dzied tautasdziesmas. Es nesaku, ka Vīķe- Freiberga bija slikta prezidente. Bet tas vien nav kritērijs.
Ja jūs izvirzītu prezidenta amatam, piekristu?
Nē, protams. Es neesmu tik slims cilvēks. Es zinu savu vietu. Man patika, ka Imants Lancmanis atteicās kandidēt. Viņš, inteliģents cilvēks, arī to saprot.
Kur tad ņemt piemērotu cilvēku?
Tam jābūt profesionālim ar labu sociālantropologa vai jurista izglītību.
Roberts Ķīlis!
Ha, ha, ha! Taisnība, arī neder. Ne jau vienmēr izglītība un grāds ir tavs dosjē. Tā ir noteiktu zināšanu summa, kas liecina par personību. Un ne jau prezidents būs glābējs un mesija. Ja tautai vajag līderi — kā mātītēm pāvu ar skaisto asti, tā ir intelektuāli impotenta. Visu laiku vajag kādu, kurš iedvesmo. Pats nevari iedvesmoties? Piemēram, reanimācijā nedrīkst būt līderis. Nevar būt tā, ka izārstēsies tikai tas pacients, kuru ārstē līderis. Reanimācija nav viena ārsta centieni atdzīvināt bērnu, tas ir visas slimnīcas darbs. Arī valsts attīstība ir komandas, nevis līdera darbs.
Tad jau arī uz baznīcu nav jāiet, jo tur kāds garīgais līderis māca dzīvot?
Protams! Uz baznīcu iet vergi, kam vajadzīgs līderis. Es neeju. Līderis ir sirdī — Dievs vai Jēzus Kristus. Baznīcā viņu meklē tie, kas šaubās, ka viņš ir tepat. Tevī. Pašiem ir jādomā!