pirmdiena, 2011. gada 25. aprīlis

Arkāni; Dervišu joga

DERVIŠU JOGA. (Garīgā vingrošana)

7 ARKĀNI.

Sākumā var izstaipīties, paberzēt plaukstas u.t.t. Arkānu pamatstāja: kājas plecu platumā, pēdas novietotas paralēli viena otrai. Ceļi ieliekti, pakausis „iekarināts” pavedienā un veido vienu taisnu līniju ar muguru. Iegurnis nedaudz atvirzīts atpakaļ. Skatiens vērsts uz priekšu, nefokusēts (aizmiglots). Svarīgi šo stāju atjaunot visu laiku un uzmanīgi sekot līdzi ķermeņa norisēm izpildot katru kustību.

1.Arkāns:  „Sveiciens Saulei”.

Plaukstas pavērstas pret ķermeni,(savienojoties īkšķi un rādītājpirksti veido rombu). No sāniem rokas plūstoši caur čakrām paceļas virs galvas, atveras lotosā un nolaižas plecu augstumā ar atvērtām plaukstām saņemot visuma enerģiju. Plaukstas pavēršas uz leju atdodot enerģiju Zemei.

1. plaukstas virzās uz bāzes čakru, apstājas sajūtot enerģiju, tad turpinās kā iepriekš.
2. plaukstas virzās uz otro čakru, apstājas sajūtot enerģiju, tad turpinās kā iepriekš.
3. plaukstas virzās uz saules pinumu, apstājas sajūtot enerģiju, tad turpinās kā iepriekš.
4. plaukstas virzās uz sirds čakru, apstājas sajūtot enerģiju...
5. plaukstas virzās uz kakla čakru, apstājas sajūtot enerģiju, tad...
6. plaukstas virzās uz trešo aci, apstājas sajūtot enerģiju, tad turpinās kā iepriekš.
7. pirkstu gali maigi pieskaras vainaga čakrai, apstājas sajūtot enerģiju, tad turpinās kā iepriekš.
 
Labā roka virzās pa centru caur čakrām un apraksta pusloku:    NOLIEGUMS.
Kreisā roka virzās pa centru caur čakrām un apraksta pusloku: APSTIPRINĀJUMS.
Abas rokas virzās pa centru caur čakrām un apraksta pusloku:  IZLĪGUMS.

2.Arkāns:  Niedre vējā”.

Pamatstāja. Rokas sānos. Seko lēna sāniska noliekšanās pa kreisi, priekšā (tikai uz priekšu) un sāniska piecelšanās no labās puses. Visi turpmākie vingrinājumi vispirms jāizpilda uz vienu sānu, pēc tam tik pat reizes uz otru.

3.Arkāns:  Gurnu deja”.

Pamatstāja ar vēl dziļāku ietupienu ceļos. Rokas plecu augstumā, priekšā saāķētas. Novietojam aiz pakauša, elkoņi „skatās” uz priekšu. Gurni virzās pa labi, kustību nofiksējam, plūstoši virzām tos uz mugurpusi, nofiksējam. Plūstoši virzām pa kreisi, fiksējam, plūstoši virzām uz priekšu un turpinām...

4.Arkāns:  Paklanīšanās Saulei”.

Pamatstāja. Sākumā un beigās aplis ar rokām, kā 1.arkānā. Rokas paceļam sirds augstumā, kreisā apņem labās plaukstu atstājot īkšķus brīvus, labā roka apņem kreisās īkšķi. Lēni paklanāmies un iztaisnojamies. Saglabājot stāju, centrētību un roku pozīciju noslīgstam ceļos, atsēžamies uz pēdām, mugura iztaisnota, paklanāmies, iztaisnojamies, pārveidojam plaukstas ar rombu vidū un slīdot skaram grīdu ar pieri un rokām, kas izstieptas sev priekšā ar plaukstām uz leju. Lēni un iestiepjot pavēršam plaukstas uz augšu, tad paceļam rokas elkoņos un nolaižam. Atgriežamies sēdus, paklanāmies, lēni pieceļamies, paklanāmies un nolaižam rokas gar sāniem.

5.Arkāns:  Prieka izplešana”.

Pamatstāja. Rokas priekšā, plaukstas attālina neredzamu šķērsli. Rokas augšā, rokas uz sāniem, rokas uz leju. Lēni, plūstoši, emocionāli. Pēdējo reizi bez rokām ar aizvērtām acīm iztēlē paplašinām savu prieku.

6.Arkāns:  Dzirksteles naktī”.

Rokas plecu augstumā, plaukstas uz leju. Sekojam ar acīm un ķermeņa augšdaļu labās plaukstas veiktajam pusaplim līdz kreisajam plecam. Tajā pat laikā kreisā roka simetriski labajai virzās uz aizmuguri. Nofiksējam abas rokas un ķermeņa pagriezienu. Tas pats uz pretējo pusi.

   7.Arkāns:  „Planētu deja”.

Kreisā roka uz labā pleca, labā pāri kreisajai uz kreisā pleca. Labā kāja uz priekšu: atkārtojam ¼ pagriezienus, pēc laika ½ pagriezienus. Sekojam vertikālai asij un fiksējam punktus ar acīm. Kad elpošanas ritms izlīdzinājies, pārejam pie brīvajām kāju kustībām. Rokas atveras: labā ar plaukstu uz augšu - saņem kosmosa enerģiju, kreisā atdod enerģiju Zemei. Katra planēta griežas pa savu trajektoriju un savā ātrumā, no sākuma labāk lēnām, - sekojot elpai un sevišķi izelpai, ar acīm fiksējot punktus, nekādā gadījumā strauji nepārtraucam kustību (griešanos beidzam tikpat lēni un pakāpeniski kā uzsākām). Komforta līmenis katram ir atšķirīgs, cits griežas ātri, cits lēni, cits uz labo pusi, cits uz kreiso, vai abām. Kad apstājamies, rokas saliekam uz pleciem, nostabilizējamies un dziļi paklanāmies.


Dervišu virpuļošana tiek veltīta skolotājiem, Lielajiem Meistariem vai notikumiem. Pazīstamais dzejnieks Dželaledīns Rūmī sērojot par sava skolotāja nāvi virpuļoja 36 stundas. To iesāk un beidz ar paklanīšanos, šajā brīdī labās kājas īkšķis pārlikts kreisās kājas īkšķim.

Saņemts no Marijas Vīksniņas