piektdiena, 2018. gada 9. novembris

Kādēļ ĒTERISKĀS EĻĻAS ir tik EFEKTĪVAS




Kādēļ ĒTERISKĀS EĻĻAS ir tik EFEKTĪVAS CĪŅĀ AR SLIMĪBĀM, ar kurām antibiotikas vairs netiek galā? Viens no “Ēterisko eļļu un aromterapijas samita” lektoriem ķīmijas zinātņu doktors Kurts Šnaubelts (Kurt Schnaubelt) skaidro, ka ēteriskā eļļa, kaut arī iegūta no viena un tā paša auga, katru reizi būs atšķirīga. Aktīvo vielu kombinācija ēteriskajā eļļā katrā destilācijas reizē būs citāda, pat ja augs ticis ievākts vienā un tajā pašā vietā. Nonākot kontaktā ar cilvēka organisma slimajiem vai bojātajiem audiem, ēteriskā eļļa iedarbosies ārstnieciski, bet katru reizi citā veidā.

Savukārt antibiotikas ir veidotas tā, lai iedarbotos uz vienu konkrētu posmu baktēriju vairošanās procesā. Ja baktērijām izdodas atrast kādu “apkārtceļu”, tad antibiotikas vairs nedarbojas. Izveidojas tā saucamā antibiotiku rezistence, kad mikroorganismi, kas izraisīja infekciju, kļūst nejūtīgi pret iepriekš izmantotajām antibiotikām. Baktērijas, kas ir pielāgojušās antibiotikām, izdzīvo un turpina vairoties. Šādos gadījumos talkā var nākt ēteriskās eļļas. K.Šnaubelts kā izcilu piemēru min Itālijas salmenes ēterisko eļļu, ar kuras palīdzību var sadziedēt nedzīstošas brūces, ar kurām tradicionālā medicīna vairs galā netiek.

Ēteriskās eļļas ir ļoti spēcīgs dabīgs ārstniecības līdzeklis, kuru ikviens var izmantot veselības saglabāšanai. Tomēr lietošanā ir jāievēro piesardzība, jo ēterisko eļļu nepareiza izmantošana var radīt ādas kairinājumu vai pat apdegumu. ASV arvien biežāk tiek konstatēti gadījumi, kad pārmērīgās devās un pārāk bieži lietota ēteriskā eļļa izraisa hiperjutīgumu vai organisma vispārēju alerģisku reakciju. “Ēterisko eļļu un aromterapijas samitā”, kas interneta vidē norisinājās 24. – 28.10.2018., tika sniegta plaša informācija par šīm un citām tēmām. Par piesardzības pasākumiem, kas jāievēro lietojot ēteriskās eļļas, pastāstīšu nākamreiz.

Aromterapeite Inga Nemše
www.aromaessence.lv