otrdiena, 2018. gada 2. janvāris

Emocionālais intelekts un tā pazīmes

https://gintafiliasolis.wordpress.com/2017/10/25/emocionalais-intelekts-un-ta-pazimes/

emo int


Ļoti bieži mēs redzam cilvēkus, kuri ir veiksmīgi biznesā, bet viņiem absolūti neizdodas noorganizēt savu veiksmīgu ģimenes dzīvi. Un mēs redzam cilvēkus, kuriem ģimenē viss ir kartībā, taču kaut kas īsti nav kārtībā ar profesionālo sfēru. Noteikti esi ievērojis, ka ir cilvēki, kuri ir veiksmīgi gan personīgajā, gan profesionālajā dzīvē? Kas gan viņiem ir tāds īpašs? Visticamākais, tas ir viņu augstais emocionālais intelekts (EQ), tātad spēja saprast un kontrolēt savas un apkārtējo cilvēku emocijas.


Ko dara “emocionālais intelektuālis”? Pareizi orientējas savās sajūtās un citu cilvēku emocijās. Viņš prot atšķirt skumjas no aizkaitinājuma, sašutumu no aizvainojuma un tā tālāk. Viņš prot vadīt emocijas un izmantot tās problēmu risināšanā. Viņš ir spējīgs neitralizēt pārāk spēcīgas emocijas. Tas viss ir ļoti svarīgi gan mājās, gan darbā un, galvenais, tas viss ir jāiemācās. Ir īpašību kopums, kas piemīt cilvēkiem ar augstu EQ. Šeit – dažas.


1. Nē perfekcionismam!



Būt perfekcionistam nozīmē teicami izpildīt uzdevumu un sasniegt nosprausto mērķi. Taču perfekcionists ļoti ātri var krist panikā, ja ierauga, ka nav vienīgā pareizā risinājuma – nav un nevar būt. Un tieši tāpēc cilvēki ar augstu EQ nevar būt perfekcionisti. Viņi saprot to, ka pilnība neeksistē, ideāla nav. Ja viņi pieļauj kļūdu, tad izlabo to, izdara pareizos secinājumus un dodas tālāk.


2. Līdzsvars



Ja strādāt 24 stundas diennaktī un 7 dienas nedēļā, un nepievērst uzmanību sev, agri vai vēlu radīsies problēmas ar veselību, problēmas ģimenē un milzīgs stress. Cilvēki ar augstu EQ to zin un zin, ka savs laiks darbam, savs – atpūtai. Piemēram, ja viņiem ir nepieciešams, viņi var vairākas stundas vai pat dienas “nebūt uz sakariem”, jo skaidri zin, kad nepieciešams “uzlādēt baterijas”.


3. Pārmaiņas – tas vienmēr ir pozitīvi



Tā vietā, lai baidītos un kristu panikā, emocionāli gudri cilvēki pieņem faktu, ka pārmaiņas ir daļa no dzīves. Viņi prot piemēroties apstākļiem un viņiem vienmēr ir plāns visām dzīves situācijām.


4. Uzmanības koncentrācija



Cilvēkus ar augstu EQ ir ļoti grūti atraut no risināmā uzdevuma. Viņi ir koncentrējušies lietai, ko dara un tāpēc neatvelk savu uzmanību ne uz sms, ne nevajadzīgām, nelietderīgām domām.


5. Empātija



Empātija ir viena no pieciem emocionālā intelekta raksturlielumiem. Spēja sadarboties ar citiem, būt līdzcietīgam, atrast laiku, lai palīdzētu citiem – ir emocionālā intelekta fundamentālās komponentes. Šie cilvēki interesējas par citiem un viegli iepazīstas. Citi cilvēki viņus, nešauboties, pieņem.


6. Stiprās un vājās puses



Cilvēki, kuri apveltīti ar augstu EQ zin, kuras ir viņu stiprās un kuras – vājas puses. Taču tas nenozīmē, ka viņi tās vienkārši pieņem, bet arī prot tas izmantot, stradājot ar dažādiem cilvēkiem dažādās situācijās.


7. Pašmotivācija



Vai jūs bērnībā bijāt tas bērns, kas daudz ko darīja un gāja uz savu mērķi ne jau diploma dēļ? Šāda neatlaidība ir raksturīga emocionāli gudriem cilvēkiem.


8. Bez atskatīšanās pagātnē



Viņiem nav laika un vēlēšanās rakņāties pagatnē, jo viņi ir aizņemti šeit un tagad, darot svarīgas lietas. Viņi neļauj pagātnes kļūdām aptumšot šodienu. Viņi nekrāj aizvainojumus, nešausta sevi un ļoti labi zin, ka stress bremzē attīstību.


9. Domāt par labo!



Cilveki ar augstu EQ savu laiku velta jautājumu risināšanai un neļauj sev ieslīgt negatīvā. Viņi meklē pozitīvo it visā – cilvēkos, situācijās. Viņi sev pievelk tadus pašus, pozitīvi domājošus cilvēkus.


10. Robežu neaizskaramība



Viņi ir laipni, taču ļoti labi prot novilkt stingras robežas. Viņi prot laikus pateikt “nē”. Jo tas viņus pasargā no pārslodzēm, izdegšanas un stresa. Pasakot “nē”, viņi atbrīvo sevi tam, lai varētu izpildīt tos pienākumus, kurus iepriekš ir uzņēmušies. Viņi zin savu vērtību.


Avots: http://womo.ua
Tulkoja: Ginta FS