trešdiena, 2016. gada 2. novembris

IEPAZĪT EGO


Diezgan bieži ir dzirdēts un lasīts par ego ļaunumu. Daudzas mācības pauž ideju, ka mēs identificējamies ar to, kas neesam, šis 'es' ir neīsts un garīgā ceļa gājējam atmetams. Pretējā gadījumā garantijas uz apskaidrību nav.
Nozīmīgākā lieta, ko praktizētājs visbiežāk atklāj, ka liels un bīstams ego ir visiem citiem – dzīvesbiedram, kaimiņam, radiniekam un pavisam noteikti kolēģim – tikai ne viņam pašam.
Galu galā ego jēdziens tiek padarīts par tādu kā bubuli, ar kuru biedēt sevi un bērnus pirms miega. Bet bubuļus mēs slēpjam pagultē, ar tiem karojam nakts murgos. No bubuļiem mēs nesagaidām atbildi uz jautājumu "Kas es esmu?"
"Bezegoības" ideja praksē bieži vien izvēršas arī par atteikšanos no saviem spriedumiem, sava skatījuma, savām tiesībām. Tā ir arī aunu bara ideoloģija. Atbildību par savu dzīvi vienmēr vieglāk novelt uz kādu citu – vismaz zinām, ko vainot.
Tā vietā, lai ego noliegtu vai dēmonizētu, daudz veselīgāk ir to izpētīt! Iepazīties ar tā daudzveidīgajām šķautnēm un izpausmēm. Un varbūt tiešām kāda no lomām vai maskām, kāda no ierastajām darbībām izrādās atmetama kā nevajadzīga. Apzināti atbrīvojoties no liekā, cilvēks noteikti kļūst nedaudz apskaidrotāks un tuvāks sev.
Lai priecīgi!
Pēteris
spogulosana@gmail.com