otrdiena, 2016. gada 14. jūnijs

Ēteriskās eļļas mazuļa labsajūtai

http://www.maminuklubs.lv/forum/eteriskas-ellas-mazula-labsajutai-235957/

Kā zināms bērna garīgā un fiziskā labsajūta, ir vecāku labsajūtas pamatu pamats. Savukārt, bērna garīgās labsajūtas pamatā ir rūpes, ko par viņu izrāda vecāki - jo mīlošāka atmosfēra ģimenē, jo labāk tajā jutīsies mazulis. Bet reizēs, kad šķiet - ir izdarīts viss mazulīša pilnīgai laimei, bet raudāšana un nemieris turpinās, turklāt pieņemas spēkā, ir vērts ņemt talkā aromaterapiju.
Pirmajos mēnešos vecākiem svarīgākais šķiet bērna miers - miegs naktīs un klusums ar apmierinātu gugināšanu dienā.
Dažādos vecumposmos ir dažādas ēteriskās eļļas, ko izmantot mazuļa nomierināšanai, stāsta aromaterapeite Ludmila Guba.
(International Centre of Aromatherapy) Pieaugot bērnam, paplašinās arī piedāvāto eļļu klāsts.
  1. 0-2 mēn. Zilā kumelīte, lavanda.
  2. 2-6 mēn. Zilā kumelīte, lavanda, mandarīns, roze, nerolī. Mandarīns ļoti atslābina, tāpēc to var uzpilināt uz vatītes vai mīkstās mantiņas (1 pilīti) un nolikt mazuļa tuvumā.
  3. 6-12 mēn. Iepriekš minētajām pievienojas palmroze, greipfrūts, bergamote un tējaskoks. Pasvītrotie ir viegli stimulatori, tāpēc tos uz nakti izmantot nav vēlams.
  4. 1-5 gadi. Ingvers (tonizē un uzlabo atmiņu) un majorāns (30% no kopējā eļļu daudzuma; nomierina) + visas iepriekš minētās.
  5. 5-7 gadi Piparmētra, rozmarīns (tikai dienā), salvija, ģerānija (25% no kopējā eļļu daudzuma) + visas iepriekš minētās.
  6. 7-12 gadi Fenhelis, vīraks, ciprese, baziliks (palīdz strukturēt atmiņu, piemērots, ja ir mācīšanās grūtības). Citrons plus baziliks = aktīvs, bezbailīgs bērns. Citrons aizdzen bailes. Arī naktī.
  7. 12 +  gadi. Var izmantot jebkuru no iepriekš minētajām ēteriskajām eļļām.
Laikā, kad paredzēts apgūt daudz jaunas vielas skolā, vai kur citur, var izmantot rozmarīnu, citronu, lavandu un litsea. Tās nostiprinās un stimulēs bērna atmiņu.3 pilieni aromalampā. Efektīvs būs arī aromakuloniņš. Atsevišķā traukā pagatavo ēterisko eļļu maisījumu un aromakulonā pilina 1-2 pilienus.
Lai jauka, smaržu piepildīta Jūsu un Jūsu bērnu ikdiena.