trešdiena, 2016. gada 9. marts

Lektore: Ludmila Kartunova - 3.daļa ŪDENS


Rīgas Tehniskās universitātes Kultūras centrs



Lekciju cikls „ĢEOEKOLOĢIJA UN MĒS LATVIJĀ”

3.daļa ŪDENS



Lektore: Ludmila Kartunova arhitektūras doktore, vada zinātniski pētniecisko uzņēmumu SIA”URBOEKOLOĢIJA PLUS”, sadarbojas ar RTU Telpiskās un reģionālās attīstības pētījumu centru. Ludmilas Kartunovas zinātniskie darba virzieni ir ģeofizika, ģeoekoloģija, ekoloģija, hidroģeoloģija, ģeoloģijas un kosmiskās vides ietekme uz iedzīvotāju veselību un saimniecisko darbību, medicīnas ģeogrāfija



15.martā no 18:00 līdz 20:00 RTU MAZAJĀ ZĀLĒ Kaļķu ielā 1

1.lekcija – “Ūdens vajadzīgs visiem”

v Ūdens ir vajadzīgs visiem. Mēs to izmantojam un cilvēkiem par prātā neienāk doma, ka uz Zemes kādreiz nebija ne piliena ūdens! Jā, ūdens var būt un var arī nebūt!

v Kad uz Zemes parādījās ūdens? Ko nozīmē pazemes ūdens? Kādi pazemes ūdens veidi ir Latvijā?

v Vai Latvija bagāta ar ūdeni, vai tas trūkst? Kuros reģionos ir problēmas ar ūdeni?

v Arī par praktiskām lietām. Kā rīkoties, lai organizētu gruntsgabalā ūdensapgādi? Kādi dokumenti un speciālisti vajadzīgi? Kas jādara, kad ūdens jau iegūts?

v Pasaule mainās un līdz ar to mainās arī ūdens sastāvs. Kādas izmaiņas notiek, kā tām gatavoties un kā risināt jaunās problēmas.



22.martā no 18:00 līdz 20:00

RTU MAZAJĀ ZĀLĒ Kaļķu ielā 1

2.lekcija – “Ūdens un mēs”

v Mēs lietojam ūdeni. Bez tā mēs nevaram iedomāties savu dzīvi. Bet, kāpēc ūdens ir tik nepieciešams? Varbūt tā ir tikai mūsu fantāzija?

v Bieži vien mēs pat nevaram iedomāties, kādu ūdeni lietojam. Vai tas ir veselīgs produkts, vai kaitīgs? Kāpēc ūdens ir nepieciešams, kādas organisma funkcijas tas palīdz veikt. Būtiski par organisma enerģētiku, par atmiņu, par apgādi ar nepieciešamiem mikro un makro elementiem u.c.

v Sabiedrība attīstās un arvien vairāk uzzina par apkārtējo vidi. Ar gadiem mainās prasības pret ūdeni. Kādām prasībām ūdenim jāatbilst šodien?

v Svarīgs un diskutabls jautājums par ūdens ķīmisko sastāvu un fizisko stāvokli. Kādi elementi trūkst mūsu ūdenī, bet kādi ir pārbagātībā? Par selēna, kobalta, fluora un dažu citu mikroelementu lomu mūsu organismā.



Visi būsiet mīļi gaidīti!



Ieejas maksa 2,00 euro