otrdiena, 2016. gada 19. janvāris

Kāds stāsts par iekšējo patiesumu

Kāda bijušā Vienotības gida (pasniedzēja) stāsts

Šrī Bagavāns saka: “Patiesība, kamēr tā nav tava patiesība, joprojām ir nepatiesība.”

Mēs (cilvēki) vēlamies dzirdēt un runāt par dziļām un lielām lietām. Mēs vēlamies runāt par dzīvi, par dualitāti, par nedualiāti, par visuma izcelsmi, par dieva visuresību, filozofiju...

Bet mums nepatīk, ja saka, ka esam netīri, neglīti, piesārņoti. Un tā patiesība, ka dzīvojam sāpēs un ciešanās. Tā mums pavisam nepatīk. Ja mums saka, ka nezinām, kāpēc dzīvojam, arī tas mums nepatīk. Mums sāp, nejūtamies mīlēti. Garīgiem cilvēkiem nepatīk dzirdēt tādas lietas.

Daudziem labāk patīk klausīties par bezgalīgā es patieso identitāti un to, ka mums ir jāatklāj šī patiesā identitāte. Mums interesē mūsu prāta darbība... Bet, kur tas viss mūs ved?

Ja vien jums ir izdevība un iespēja ieskatīties sevī un ieraudzīt patiesību par sevi, un, ja izdevīgā gadījumā, kad kaut kas ir pacēlies virspusē, nebaidāties ielūkoties sevī, ja ieraudzīto vēlētos pieņemt un pat samīļot, tad tieši tā ir brīvība. Tad pirmo reizi savā mūžā jūs nesajutīsiet bailes. Brīdī, kad ieraugāt sevi tieši tādu, kāds esat, neko neslēpjot, tas patiesībā ir liels brīnums. Jo citādi mēs visu laiku jūtam bailes. Bailes visā un par visu, ko darām. Bailes zaudēt reiz izveidotos priekšstatus, tēlus. Pirmo reizi, kad skaidri ieraugāt visas neglītās lietas par sevi, un sev pasakāt “tas ir tāds, kāds esmu”. Tajā brīdī esat brīvi no bailēm. Tas ir brīvības moments. Ja vēlaties, varat to saukt par apgaismību.

Varu par to runāt, jo tāds brīnums ar mani notika. Par to esmu mūžam pateicīgs Ammai un Bagavānam. Viņi bija manas skolas direktori. Ar kādu vieglumu Bagavāns palīdzēja man ieraudzīt sevi, pieņemt sevi!

Kad veidojies par pieaugušu cilvēku, tad pāreja no bērnības uz pieaugušā dzīvi ir ļoti grūta dzīves fāze. Ar mani tas viss notika tad, kad mācījos Džīvašrama skolā. Un man šī pāreja bija jo īpaši grūta, jo “nesu tēlu” par brīnišķīgu skolnieku, par tik labu zēnu, par drosmīgu utt. Bet pats es redzēju, ka iekšēji tāds nebiju. Tas bija sāpīgi un iekšēji konfliktējoši. Ko man bija darīt?

Vai palikt pie izveidotā tēla, vai sagatavoties atbrīvoties no tā un teikt patiesību? Nezināju, ko darīt. Kas labāk. Arī tas ir sāpīgi dzīvot ar apziņu, ka tāds neesi. Gribēju uzzināt, ko citi domā par mani. Agrāk tas mani nekad nebija interesējis. Ko citi sajuta par mani? Manī bija gan greizsirdība, gan sacensība, gan iekāre.

Izlēmu doties un runāt ar Bagavānu, mūsu skolas direktoru. Pateikt, kāds patiesībā esmu. Bet bailes mani atturēja. Tad visas tās labās lietas, ko citi par mani domāja, sabruks uz mūžīgiem laikiem? Vai tas man jādara? Tikai ar ceturto reizi patiešām iegāju Bagavāna istabā. Un sāku stāstīt visu- līdz vissīkākajai detaļai, lai tikai prāts nepagūtu mainīt lēmumu. Stāstīju detalizēti par savu greizsirdību, par to, kā kļūstu egoistisks, cik ļoti salīdzinu sevi ar citiem, arī par iekāri utt.

Bagavāns klausījās pavisam mierīgi – it kā es stāstītu par to, ko esmu ēdis brokastīs. Viņš mani uzklausīja. Es stāstīju par tik neglītām lietām. Biju gatavs redzēt Bagavānā pārsteigumu un šoku, dusmas un vilšanos par mani.
Pēc visa manis teiktā Bagavāns teica: “Tagad tu zini, kas esi. Kāpēc gan tev neiziet ārā pie kāda no laukakmeņiem un neizdziedāt skaļi dziesmu “tieši tāds es esmu”. Džīvašrams ir skaista vieta. Kalni un ielejas, daudz akmeņu, klinšu un laukakmeņu.”

Bagavāns man ieteica iziet ārā un dziedāt.
Un tā nu es devos pie kāda liela akmens un sāku skaļā balsī izdziedāt skaistu dziesmu par to, cik neglīts esmu. Ļoti smalkās detaļās to visu izdziedāju. Tas bija 1988. gadā. Kopš tā laika vairs neatceros, ka manī būtu bijis kāds konflikts. Patiešām neatceros. Ne jau tā, ka viss mainījās tieši tajā mirklī un nekavējoties. Ne jau manas domas uzreiz mainījās. Bet es vairs par sevi nesūdzējos. Ik brīdi es būtu varējis dziedāt par sevi dziesmu. Tāpēc es to saucu par brīnumu.
Bet tam ir vajadzīga svētība.

Ja tikai tā varētu - izdziedāt visu dziesmā un būt brīvam, tad jau būtu tik vienkārši! Esmu pārliecināts, ka ne jau dziesma mani atbrīvoja. Tieši Bagavāna klausīšanās, viņa atbilde... tā bija dikša. Tā bija svētība.

Un saku, ka viens no lielākajiem dzīves brīnumiem ir spēja ieraudzīt patiesību par sevi. Tajā brīdī pieskaraties Dievam.


Tulkoja Māra Brante
Vienotības universitātes mācību un zināšanu krātuvīte facebook Saules templis