otrdiena, 2015. gada 7. aprīlis

izejvielas, kas liks Tev padomāt, pirms ēst. brīdinu, cilvēkiem ar vājiem nerviem, nelasīt!


Kad sāku strādāt par pavāru, t.i. pirms 4 gadiem, īpaši nepievērsu uzmanību tam, kādas garšvielas (garšu pastiprinātājus, buljonus utt) lietoju un lieku pie ēdieniem, lai būtu garšīgāk un vienkāršāk uztaisīt. Un tad pienāca diena, kurai varu teikt lielu paldies... drīzāk jau kolēģei Ilzei, kura vienu dienu ienāca virtuvē un teica: "Jūs izmantojat zupām buljonu?! Jūs zinat, ka to sastāvā ir ķīniešu mati?!"
Ar to man pietika, lai kopš tās dienas pārtrauktu tos lietot! Man ir pārāk attīstīta fantāzija, lai iedomātos, kā tas izskatās, kā tos samaļ, lai tas viss izskatītos skaisti un garšīgi... nē, paldies!!!
Par to šodien ir arī runa. Mūsu ēdiens no visām pusēm ir sagrūsts ar tādiem, piedodiet, mēsliem, lai tikai būtu garšīgāks, pufīgāks, smaržīgāks un skaistāks! Un, kamēr ar mums kaut kas nenotiek, nepievēršam tam uzmanību un turpinam paši sevi indēt...
Es pastāstīšu ar ko mēs sevi indējam un, piedodiet, bet centīšos panākt, ka neko no minētā vairs negribēsiet!


AMONIJA SULFĀTS




Gardās, pufīgās, skaistās, perfektās burgermaizītes! Nu kas tad tādai maizītei kaiš? Skaista un kārdinoša savās perfektajās formās!
BET! Ir viena niansīte - tajās nemanot ir ielavījies mazais ļaundaris (it kā nekaitīgs (tā saka ražotāji)) amonija sulfāts. Jā, to bieži pievieno maizes ražošanā, BET, vēl biežāk to izmanto augsnes mēslošanai, kukaiņu indēšanai un varam to meklēt arī spēcīgu tīrīšanas līdzekļu sastāvā. Nekaitīgs šis mazulīts ir līdz zināmai robežai, līdz brīdim, kad tas sakairinās kuņģi, veidos iekaisumus zarnu traktā, caureju, sliktu dūšu un līdz ar to sliktu pašsajūtu...


SILIKONA EĻĻA




Mmm... gardum gardie nageti! Kurš tad tos nav mēģinājis un vaidējis pēc apēšanas?! Runa šoreiz ir par populārāko fast-food ražotāju, kuru skaļi neminēšu.
Tad ir jautājums - zināji, ka Chicken McNugget un silikona implantiem ir kas kopīgs? Jā, sastāvdaļa - polidimetilsiloksāns. Gardi, ne? Tas darbojas kā pretputojošais līdzeklis, lai cepot nenotiek lieki "izvirdumi" gatavošanas procesā. Ok, ir nedaudz starpība - pārtikā tas ir eļļas konsistencē, kamēr krūšu implantos želejveidīgs, bet tik un tā!
Silikona eļļu izmanto arī kontaktlēcu un citu medicīnisko preču ražošanā.


NĀTRIJA ALUMĪNIJA FOSFĀTS - E541




Njā, gardi tie veikalu atsaldētie mafini (šoreiz neiet runa par iestādēm, kas pašas tos gatavo)! Nevainīgā piedeva ar numuru E541 it kā ir pietiekoši nevainīga, un speciālisti uzskata, ka tā ir absolūti nekaitīga lietošanai uzturā, tikai uzsvars likts uz sirds slimniekiem - neizskaidrojamu iemeslu dēļ to neiesaka!
Un nesen Toronto Universitātes pētnieki atzinuši, ka tieši šī piedeva ir viena no Alcheimera slimības ierosinātājiem.


TBHQ




Mmm... frī! Kā mums visiem tie garšo! Kā mums patīk savus bērnus ar tiem barot! Kā visām ēstuvēm patīk ar tiem tirgoties - jo visi jau tos ēd, visiem tie garšo un viss ir bumbās!
TBHQ - tas ir no naftas iegūts antioksidanta butāna veids. Saskaņā ar nesen veiktu pētījumu visi iepakotie pārtikas produkti saglabā “derīgumu” mēnešiem ilgi tāpēc, ka tiek apslacīti ar butānu. Ir zināms, ka viena vienīga TBHQ grama patēriņš var izraisīt delīriju, smakšanu, sliktu dūšu un vemšanu. Pieci grami šīs vielas var jūs nogalināt.
Šo "brīnišķīgo" sastāvdaļu droši varam meklēt arī laku, pesticīdu, kosmētikas līdzekļu un smaržu sastāvā.


VANILĪNS




Vaniļa tur, vaniļa šur. Vaniļu varam atrast gandrīz visur - visās receptēs, kur skaties, tur atrodam vaniļu! Un šoreiz iet runa par feiko vaniļu (nejauksim ar skaistām, dārgām, melnām vaniļas pupiņām, kuras reti kurš izmanto). Iedomājies - saldējums ar vaniļas aromātu, jogurts ar vaniļu, vaniļas pudiņš...
Īsāk sakot vanilīns ir kokapstrādes/naftas pārstrādes atkritumu produkts. Mākslīgais vaniļas aromāts nāk no vanilīna, ko mazos daudzumos iegūst no celulozes rūpniecības blakusprodukta lingīna, kas, savukārt, izraisa migrēnu.
Nu re, varbūt pamēģini nelietot vanilīna saturošus produktus un migrēna būs prom uz visiem laikiem!
 ANTIFRĪZS




Kuram gan negaršo saldējums! Iedomājies, karsta diena un veldzējošākais, ko vari apēst (jo karstā laikā apetīte nav sevišķi liela) ir atvēsinoša saldējuma bumba! Kas var būt labāks par šo?!
Antifrīzs jeb gudrā valodā runājot, propylene glycom. Visi taču zinām, kur šo jauko brīnumiņu izmanto!
Antifrīzs ir ārkārtīgi bīstams, jo absorbējot zināmu daudzumu, var rasties sirds, nieru, aknu un centrālās nervu sistēmas bojājumi.
Kāpēc saldējumā? Lai varētu skaistākas un cietākas saldējuma bumbas izveidot! Tik elementāri!


ESTROGĒNS




Lūk ar šo man ir problēmas! Piena produkti ir tie, no kuriem nevaru atteikties un arī tie man ir pietiekoši sabojājuši veselību (par to gan citu reizi), bet arī šim brīnumproduktam ir savi zemūdens akmeņi! Tas izraisa vēzi!
Piens ir vajadzīgs mums visiem! Tā runā jau no tālajiem Padomju laikiem. Taču visiem sen zināms fakts, ka veikalos nopērkamais piens, sen jau vairs nav piens!
Vēl skarbāk? - tas ir vēzi izraisošs! Kāpēc? Elementāri! - mūsdienu pienotavās govis tiek slauktas 300 dienas gadā, lielāko daļu šā laika tās ir stāvoklī. Grūtniecības vēlīnajā fāzē govis izdala estrogēnu, kurš ir 100 000 reižu kaitīgāks par estrogēniem līdzīgiem savienojumiem pesticīdos. Sievietēm tas var izraisīt krūts vēzi, vīriešiem - sēklinieku vēzi.


BEBRU ANĀLIE DZIEDZERI




Kam gan nepatīk svaigais aveņu aromāts... ūdeņos, desertos, atsvaidzinātājos...
Gribi taisnību?! - tad Tev patīk bebru anālo dziedzeru aromāts!
Kādā veidā? Tas satur Castoreum, ko iegūst no dziedzeriem, ko, savukārt izmanto parfimērijas ražošanā un arī kā pārtikas piedevu. It kā jau veselībai nekaitē, bet doma vien par dziedzeriem novērš gribēšanu... taču Senajā Romā uzskatīja, ka dziedzeru sekrēta, degšanas procesā radītie dūmi izraisa sievietēm abortu.


 L-CISTEĪNS




Iedomājies! Ir sestdienas rīts, istaba smaržo pēc brokastu kafijas un svaigi grauzdētas tostermaizes... uz kuras tad uzsmērēsi savu iecienīto džemu vai sviestu.....
Štrunts par šo! Šis ir tas, dēļ kā es sāku domāt par to, ko liekam ēdienā - MATI, MATI, MATI!!!
Ok, visur min, ka cisteīns ir ķermenim ļoti labvēlīga aminoskābe.
L-cisteīna ražošana galvenokārt ir atkarīga no cilvēku matiem, dzīvnieku spalvas (vai pīļu spalvas, govju ragi, cūku sari). Šaj metodei ir zema ražība, liels enerģijas patēriņš, hidrolīzes process rada lielu skaitu kairinošu gāzu, skābju atkritumu apstrādes grūtības, nopietnu vides piesārņojumu.
Kāpēc to izmanto? Lai būtu skaista, mīksta un pufīga maizīte un to izstrādājumi!

Nu kā?!


http://www.spinats.com/vesels-vesel/2015/4/6/izejvielas-kas-liks-tev-padomt-pirms-st-brdinu-cilvkiem-ar-vjiem-nerviem-nelast