otrdiena, 2014. gada 11. marts

Pakaļdzīšanās laimei


Laime atrodas tieši tur, kur esat jūs. Kur esat jūs, tur ir laime. Tā jūs ieskauj. Tā ir dabiska parādība. Tā ir kā gaiss, kā debess. Laime nav jāmeklē. Tā ir tā pati viela, no kuras sastāv Visums. Tikai jums jāskatās taisni, jālūkojas tieši tuvajā. Skatoties uz malām, jūs neko neredzat.

Buda izmēģināja visu, ko viņam ieteica. Kāds mudināja: "Nodarbojies ar hatha jogu!" Viņš to apguva. Viņš izpildīja jogas vingrinājumus un nonāca līdz to galējai iespēju robežai. Bet tas neko nedeva. Varbūt ar hatha jogas palīdzību var pilnveidot ķermeni, bet nevar kļūt laimīgs. Labāks, veselīgāks ķermenis pats par sevi neko nemainīs. Ja enerģijas kļūs vairāk, tās vairāk būs jūsu rīcībā, lai jūs kļūtu nelaimīgāks. Un jūs tāds paliksiet. Ko lai jūs darāt? Ja jums būs vairāk naudas...Ko jūs ar to darīsiet? Darīsiet tikai to, ko varēsiet. Bet, ja jau neliels daudzums naudas dara jūs nelaimīgu, tad lielāks tās daudzums padarīs jūs vēl nelaimīgāku. Tā ir vienkārša aritmētika.

Buda atmeta jogu. Viņš gāja pie citiem skolotājiem. Pie radža jogiem, kuri nemāca ķermeņa vingrinājumus, bet gan mantras, rituālus dziedājumus, meditācijas. Viņš arī to darīja, bet atkal velti. Viņš patiesi meklēja. Ja jūs patiesi meklējat, nekas jums nepalīdzēs, nekādu zāļu nav.

Viduvēji ļaudis apstājas kaut kur pusceļā. Tie nav īsti meklētāji. Īsts meklētājs ir tas, kurš savos meklējumos aiziet līdz pašam galam un atzīst, ka tie ir bijuši bezjēdzīgi. Meklējumi paši par sevi ir kārtējo vēlmju izpausme. Un Buda to reiz apzinājās. Vispirms viņš atstāja savu pili, savus pasaulīgos īpašumus, bet reiz, pēc sešiem meklējumu gadiem, atmeta arī pašus šos meklējumus. Sākumā bija atmesti visi materiālie meklējumi, pēc tam arī- garīgie. Vispirms tika atmesta šī pasaule, pēc tam viņš atsacījās arī no citas.

Viņš pilnībā atbrīvojās no vēlmes...un tajā pašā mirklī tas notika. Tai pašā acumirklī nāca svētība. Kad vairs nebija nekādu vēlmju, nekādu cerību, kad nodzisa pati pēdējā cerība...piepeši Gautama Sidhartha kļuva par Budu. Šī daba bija viņā vienmēr, bet viņš bija skatījies kaut kur sānis, uz citu pusi. Tā bijusi vienmēr- gan viņā, gan ārpus viņa... Tieši tā ir iekārtots Visums. Tas ir pilns svētlaimes, dievišķs. Tā ir patiesība.

"PRIEKS
Laime tevī"
OSHO