trešdiena, 2012. gada 3. oktobris

Ķekavas bibliotēkā 5.oktobrī


Sveicināti! 
Tiem, kam interesē tas, ko latvji dara pasaulē vai tas, kā pagātne pārtop mūsdienās, vai tas, kā top vikingu kuģis un ko vispār dara un kā strādā seno amatu pratēji.... jūs aicina ciemos Ķekavas bibliotēkā: 
http://parkulturu.lv/raksti/tiksanas-ar-vikingu-kuga-saga-oseberg-buvniecibas- 
Teksts lasāms arī piesaistnē

>>>|||<<< 
Saule Gunta

Tālr.: 28846708 



Tālā Ziemeļu zemē dzīvoja ļaudis, sen dzīvoja. Zemes vidienē bija izauguši augsti un auksti kalni. Tikai retais bija tik drosmīgs, ka dzīvoja aukstajos augstajos kalnos. Gar zemes krastiem skalojās silta zilzila jūŗa. Ļaudīm daudz vieglāk šķita uzbūvēt kuģus un doties jūŗā, lai sasniegtu kaimiņzemes vai zvejotu zivis, nekā kāpt kalnos. Tā gāja laiks – ļaudis Ziemeļu zemē būvēja kuģus un ceļoja jūŗā arvien tālāk. Un savos ceļojumos sastapa ne tikai zivis un citus ūdens zvērus, bet arī pamanīja, ka gluži netālu ir citas zemes, kuŗās dzīvo citādi ļaudis. Tie citādi runāja un citādi dziedāja, bet tālajiem Ziemeļu ļaudīm jo tālāk, jo iepatikās ceļot citās zemēs. Un apmetuši loku savas zemes ragam, viņi arvien biežāk iekuģoja rāmos līčos un rāmās jūŗās. Arī jūŗā, kuŗu dēvēja par Aistu vai Baltijas jūŗu. Un no jūŗas pa upēm devās iekšā zemē. Te varēja tālu iebraukt zemē  - daudz tālāk kā viņi savos Ziemeļu zemes līčos bija iespējuši. Viņu kuģi bija tik stipri un vīri, kas tos airēja,tik spēcīgi, ka viņi spēja tikt tālu augšup pa upēm, pret straumi.

Jau tālos aizlaikos senie norvēģi ir ceļojuši uz seno baltu zemēm. Daži vēstures avoti stāsta par kaŗošanu ar kuršiem vai varbūt ar zemgaļiem vai līviem, citi – par miermīlīgākām nodarbēm. Par tirgošanos, piemēram. Gājis jau visādi. Un Latvijā gana dažādi ir stāsti par vikingiem un viņu brīnumainajiem kuģiem. Pa Daugavu tie visbiežak cēlušies augšup, jo pa to tie varējuši tālu aizbraukt.

Tāpat kā katram cilvēkam, arī katram kuģim ir savs mūžs. Cits tiek vētrā un jūŗā to nones dzelmē, cits peld ilgi un droši nes savus kuģotājus daudzos ceļojumos. Kad kuģi savu mūžu godam nokalpojuši to izvilkuši krastā un aprakuši vai laiduši jūŗā doties tik Dievam Odīnam zināmos ceļos. Tā daudzi kuģi zuduši jūŗas viļņos – Jūŗas māte, kas tos auklējusi un sargājusi, kamēr tie bijuši ļaužu, dzīvnieku un preču pilni, tos paņēmusi savās dziļajās skavās tad, kad tie vairs nespējuši ļaudis vest. Tā daudzi kuģi zuduši. Un ilgu laiku par to, kādi tie bijuši, kādi izskatījušies un kā būvēti, bijušas vien tālas nojausmas un nojautas. Bet reiz kāds no senajiem kuģiem pēc ilgu gadu noslēpšanās, ticis no Jūras mātes atdots ļaudīm. Viņi to kādā baltā dienā atraduši, izpētījuši un nolēmuši, ka tāds kuģis būtu braucams vēl i mūsdienās un derīgs mūslaiku ļaudīm. Tad nu viņi nēmušies kuģi ļoti cieši pētīt. Līdz sapratuši, kā tādu uzbūvēt atkal.

Mums liekas kā pasakā būt uz tāda kuģa. Arī tālab, ka tajos kuģu stāstos vai „atmiņās”, ko esam dzirdējuši vai lasījuši, ir vairāk romantikas un dēku pieskaņas, kā šaušalu un baiguma. Bet izrādās, ka tā nemaz nav pasaka. Izrādās, tādi kuģi ne tikai top atkal, bet arī peld. Jau ne reizi vien mēs esam Latvijā dzirdējuši par atkaluzbūvētiem seno vikingu kuģiem, kuŗi peld mūsdienās. Tādi vikingu kuģi ir Latvijā un Igaunijā, un citur - un viens tāds ir tagad arī pilsētā Tonsbergā, Norvēģijas pilsētā netālu no Oslo. Saga Oseberg kuģis tas ir.

Un to būvēšanas veids nav mainījies, vai, pareizāk sakot, apzināti ir saglabāts. Tas būvēts un viņa sastāvdaļas un izrotājum zāģēti, griezti un grebti gluži tā, kā to būtu darījuši senie zieeļu vīri pirms 1200 gadiem. Un arī latvieši ir meistari kuģu būvēšanā un dažādu smalku amatniecības darbu pieprašanā.

Un kad nu uzbūvē tādu kuģi, kas pirms tiem daudiem simtiem gadu ir uz Rīgas rāmo līci peldējis un pa Daugavu cēlies tālāk, tad arī tā būvētājam rodās vēlme, būt tur, kur viņa atkalceltais kuģis reiz bijis. Tā nu viņi būs klāt, Latvijā. Mēs, Daugavas krastā mītošie šo iespēju vēlamies gan izmantot un aicināt kuģu meistarus mūsu pulkā stāstīt kaut ko no tā, kā tāds kuģis uztapis.

2012.gada 5.oktobrī plkst. 18.00

Ķekavas bibliotēkā

ar stāstiem par to, kā 21.gadsimtā top 8.gadsimta kuģis un ar citiem Ziemeļu stāstiem ciemos kokgriezēji Juris Rudzītis (Latvija) un Geirs Dalene (Geir Dalene, Norvēģija) vikingu kuģa SAGA OSEBERG būvniecības līdzdalībnieki.